FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobroslavić i Bačić: utvrditi granicu s Crnom Gorom

Autor: ddub
DUBROVNIK, 2. kolovoza 2013. (Hina) - U povodu najave Crne Gore da će koncesionirati polja za istraživanje nafte i plina na južnom Jadranu, u blizini poluotoka Prevlake, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Branko Bačić javno su Vladi RH postavili pitanje je li utvrdila političku i pravnu platformu za trajno rješenje pomorske granice s Crnom Gorom.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Dubrovniku Bačić je podsjetio kako je 10. prosinca 2002. Vlada RH s Vladom SRJ potpisala protokol o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država te kako je taj protokol istekao prije sedam mjeseci. Zato bi, istaknuo je, bilo nužno da se donese trajno rješenje.

Interesira nas, rekao je Bačić, je li hrvatska vlada utvrdila političku i pravnu platformu za trajno rješenje pomorske granice s Crnom Gorom, na najavu Crne Gore da će koncesionirati istraživanja nafte i plina na južnom Jadranu.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako smatra da je granična crta između Hrvatske i Crne Gore na moru crta sredine Bokokotorskog zaljeva, da je to utemeljeno na međunarodnom planu i da će u međunarodnom postupku takva crta biti i utvrđena. To znači, dodao je, da Hrvatska na tom području ima više od 250 četvornih kilometara teritorijalnog mora i više od 1000 kilometara četvornih epikontinentalnog pojasa.

Bačić i Dobroslavić također su rekli kako najava da će se 50 nautičkih milja južno od Dubrovnika bušiti nafta zahtijeva javnu raspravu i stratešku procjenu utjecaja na okoliš.

(Hina) xddub yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙