FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: proizvodnja pala treći mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 31. srpnja 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas podatke o industrijskoj proizvodnji u lipnju, a makroekonomisti očekuju njezin pad treći mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja pala za 3,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi očekuju pad, između 2,5 i 3,5 posto.

Nakon velikih oscilacija početkom godine, u travnju je industrijska proizvodnja oslabila 0,5 posto, dok je u svibnju pala neočekivano oštrih 5,3 posto.

Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala 0,6 posto.

Prepreke za rast proizvodnje predstavljaju slabost domaće potrošnje i recesija u eurozoni, glavnom vanjskotrgovinskom partneru Hrvatske, zbog čega je i inozemna potražnja nejaka.

„U lipnju možemo očekivati daljnji pad industrijske proizvodnje. No, pad zaliha gotovih proizvoda na godišnjoj razini, pogotovo u segmentu prehrane i pića, ukazuje na mogućnost nešto blažeg pada proizvodnje pred početak središnje turističke sezone“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙