FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV Hrvatska u 4,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB- Ministar financija Slavko Linić smatra da nije pretjerao u reakciji na odluku suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića o zastajanju u postupku sklapanja predsječajne nagodbe Dalekovoda, a sinoć je ponovio kako o sucu koji odbija donijeti odluku nema dobro mišljenje te istaknuo da je "zahvalan mnogim sucima koji se nisu poveli za Kolakušićevim primjerom". "O sucu koji odbija suditi nemam dobro mišljenje. On u ovom trenutku ugrožava cijeli sustav, mogao je izazvati teški zastoj", izjavio je Linić gostujući u HTV-ovoj emisji 'Nulta točka'. Iako ne spori da je sudac imao pravo zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi, Linić smatra da je Kolakušić, umjesto zastajanja u postupanju, trebao donijeti odluku o predstečajnoj nagodbi Dalekovoda, bila ona pozitivna ili negativna. "Za suca je normalno da ne odlučuje, za nas u Vladi to nije normalno. On je trebao prihvatiti ili odbiti predstečajnu nagodbu. Ako bi odbio, Dalekovod bi se mogao žaliti, ako ne, išao bi u stečaj. Za Dalekovod nema drugog rješenja - ili stečaj, ili predstečajna nagodba", kazao je Linić. Podsjetio je da je riječ o tvrtci s više od 1.600 zaposlenih, koja zbog zastajanja u postupanju gubi poslove, te da time gube i vjerovnici, koji ne mogu naplatiti svoja potraživanja.

SPLIT- U sklopu Splitskog ljeta sinoć je u vrtu Galerije Meštrović otvorena izložba “Valovi” Vaska Lipovca na kojoj je predstavljeno dvadeset skulptura rađenih u netreteiranom željezu i staklu te skice, slike, crteži, studije, makete i modeli koji su prethodili skulpturama. Otvarajući izložbu pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović je istaknula kako je Vasko Lipovac bio veliki umjetnik koji je zadužio ne samo hrvatsku nego i europsku modernu umjetnost. “Vasko Lipovac je bio kipar, slikar i grafičar koji je svojim likovnim izričajem i velikim opusom dao golem prinos antologiji hrvatske i europske modere umjetnosti”, rekla je Jurić Bulatović. Po njenim riječima, Lipovac je tijekom svojeg plodnog umjetničkog rada, koji je trajao više od 50 godina, utemeljio svoj vlastiti izraz u kojem iščitavamo spontanost, slobodu i iskrenost koja je posebice vezana za mediteranski identitet i dalmatinske motive. “Ovaj nenadmašni sintezist slikarstva, skulpture i prizora iz jedinstvenog života, te svestrani umjetnik ostavio je neizbrisiv trag svoje umjetničke sposobnosti u hrvatskoj modernoj umjetnosti”, kazala je pomoćnica ministrice kulture.

DUBROVNIK- U sklopu glazbenog dijela programa 64. dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u atriju Kneževa dvora održan recital u spomen na legendarnu hrvatsku opernu divu Milku Trninu, a nastupila je prvakinja Opere HNK u Zagrebu Dubravka Šeparović-Mušović uz glasovirsku pratnju Đorđa Stanettija. Koncertom su prevladavala djela Richarda Wagnera, i to "Wesendonck Lieder" te ulomci iz glazbenih drama "Parsifal" i "Tristan i Izolda". U drugom dijelu izvedene su Pjesma šumske golubice Arnolda Schoenberga i Pjesme čežnuća Jakova Gotovca. Godina Milke Trnine obilježava se u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića u povodu 150. obljetnice rođenja te najveće hrvatske sopranistice i jedne od najvećih u povijesti opere uopće. Diljem Hrvatske i Europe izvode se mnogi koncerti i drugi programi, a toj su se obljetnici pridružile i Dubrovačke ljetne igre koje su upriličile recital Dubravke Šeparović-Mušović.

UMAG - Istarsku županiju, posebno zapadnu obalu, sinoć predvečer je pogodila je jaka oluja koja je za sobom, po prvim procjenama, najveću štetu ostavila na području Poreča i Umaga, gdje se nasukalo nekoliko jedrlica, jedna je potonula, no nitko nije stradao. Jaka tramontana je na zapadnom području Istre nekoliko jedrilica nasukala na obalu, a najkritičnije je bilo na području Poreča i Umaga. Po podatcima istarske policijeti djelatnici umaške Lučke uprave uočili su talijansku jedrilicu u blizini lukobrana na kojoj je bilo razbijeno jedro, nakon čega je i potonula. Dvojica nautičara, 41. godišnji i 31. godišnji talijanski državljani spas su pronašli skokom u more te su neozlijeđeni doplivali do obale. Po podatcima županijskoga Centra za obavješćivanje, osim srušenih stabala i grana, na kopnu nije bilo većih neprilika.

VARAŽDIN/KRAPINA- Olujni vjetar koji je jučer kasno poslijepodne pogodio Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju rušio je drveća, električne stupove, a u Ivancu je uništen dio krova tamošnje osnovne škole, doznaje se u Centru 112 u Varaždinu i Krapini. Olujni vjetar pogodio je područje cijele Krapinsko-zagorske županije od Klanjca do Konjšćine a sa terena stižu brojne informacije o srušenim stablima i električnim stupovima. Imamo dojavu o nekoliko požara na objektima dok je u mjestu Žutica vjetar odnio krov s obiteljske kuće, potvrđeno je Hini u krapinskom Centru 112. Olujni vjetar odnio je oko 500 metara četvornih krova ivanečke OŠ, a sanacija je u tijeku, navode u Centru 112 Varaždin. Vjetar je srušio električne stupove u Lepoglavi, Varaždinu, Novom Marofu te općinama Petrijanec i Cestica.

ZAGREB-Zagreb je jučer poslijepodne pogodio jak vjetar, koji je rušio stabla, a u središtu grada ozlijeđena je pješakinja na koju je s obližnje zgrade pala odlomljena antena. Javna vatrogasna postrojba od 17 do 19 sati zaprimila je više od 100 dojava o porušenim stablima, nadstrešnicama i dijelovima krovova te prevrtanju kontejnera za otpad. Vjetar je odlomio i reklamu na uglu Ilice i Gundulićeve, a uzrokovao je i teškoće u tramvajskom prometu.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙