FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optima telekom s padom prihoda i dobiti

Autor: tmis
ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina) - Telekom kompanija Optima Telekom (OT), koja je u postupku predstečajne nagodbe, prvo je ovogodišnje polugodište završila s 277,1 milijunom kuna ukupnih konsolidiranih prihoda, što je pad od 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je operativna dobit (EBITDA) pala za 8,8 posto, na 41 milijun kuna, izvijestili su danas iz te kompanije.

Za takav pad EBITDA iz OT-a kažu da je djelomično rezultat pokretanja postupka predstečajne nagodbe te s tim u vezi povećanih troškova, dok su na pad prihoda najviše utjecali prihodi od javne govorne usluge koji i na globalnoj razini imaju tendenciju pada i koji su jedini zabilježili veće smanjenje.

Dodaju i da je pad prihoda iz segmenta govornih usluga prvenstveno rezultat smanjenja minuta korištenja u govornim uslugama te pada cijena minuta.

Za razliku od toga iz OT-a ističu polugodišnji rast prihoda od internet usluga od gotovo 21 posto, na 48,5 milijuna kuna, što je pratio i rast prihoda od multimedijalnih usluga za čak 57,1 posto te rast prihoda od podatkovnih usluga za gotovo 85 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište.

Ističu i da su im se kapitalna ulaganja kretala sukladno planu razvoja vlastite infrastrukture za ovu godinu te da su do sada podigli 280 kolokacija koje su spojili na vlastitu infrastrukturnu mrežu.

Uz to su ulagali i u razvoj infrastrukture koja, kako kažu, nužno iziskuje i izgradnju vlastite svjetlovodne mreže, pa su tako tijekom prvoga polugodišta ove godine izgradili 37 kilometara nove svjetlovodne mreže.

Za polugodišnje rezultate predsjednik Uprave OT-a Matija Martić ističe da su prije svega posljedica nepovoljnih tržišnih prilika i pokretanja postupka predstečajne nagodbe, ali i da unatoč tome očekuju da će u idućem razdoblju kroz provođenje plana financijskog i operativnog restrukturiranja postati likvidna i solventna tvrtka.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙