FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hezbolah uplatio 100.000 USD osumnjičenima za napad u Burgasu

Autor: mhaj
SOFIJA , 26. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Oružani ogranak Hezbolaha uplatio je ukupno 100.000 američkih dolara na bankarske račune dvojice muškaraca koji se traže zbog bombaškog napada počinjenog lani u bugarskom ljetovalištu Burgasu u kojem je poginulo pet izraelskih turista, piše u petak sofijski list "24 Časa".

Novac je dostavljen za organizaciju napada u zračnoj luci u Burgasu 18. srpnja 2012. te za špijunske aktivnosti u drugim zemljama, prenosi list. U napadu su osim petero izraelskih turista ubijeni i napadač samoubojica te bugarski vozač, a ozlijeđeno je 35 ljudi.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu na Izraelce od 2004.

Izraelci su za napad optužili Hezbolah, no do istog saznanja službena je Sofija došla u veljači 2013. Nakon potvrde da je napad izveo Hazbolah, Europska unija u ponedjeljak je vojni ogranak te šijitske libanonske grupe unijela na popis terorističkih organizacija, prenosi France presse.

Identitet bombaša koji je izveo napad i u njemu poginuo još nije poznat.

Bugarska je ovaj tjedan imenovala dvojicu osumnjičenih suradnika - Maliada Faraha (32), koji ima australsku putovnicu i Hasana El Hadž Hasana (25), s kanadskom putovnicom. Obojica su rođena u Libanonu. Kako prenosi list iz Sofije, pozivajući se na strane obavještajne službe i strane banke, novac je uplaćen na račune spomenute dvojice u Kanadi i u Australiji.

(Hina) xmh yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙