FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska: policija će ispitati jednog strojovođu

Autor: vrad
MADRID, 25. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Jedan od strojovođa vlaka koji je u srijedu iskočio iz tračnica u Santiagu de Compostelli u Španjolskoj pri čemu je poginulo 80 ljudi, smješten je pod policijski nadzor u bolnici gdje će ga policija ispitati, doznaje se u četvrtak od pravosudnog izvora.

Ozlijeđenog strojovođu "policija će ispitati u bolnici gdje je smješten pod nadzor", ističe se u priopćenju visokog suda Galicije, budući da sudac istrage u ovoj fazi nije odredio pritvor.

"Sudac je zatražio od policije da od njega uzme izjavu", rekla je glasnogovornica visokog suda Galicije, pokrajine na sjeverozapadu Španjolske, gdje se dogodila ta željeznička nesreća, najteža u zemlji u zadnjih gotovo 70 godina.

Strojovođa će "imati pomoć odvjetnika" tijekom ispitivanja, a zatim će morati svjedočiti pred sucem, rekla je.

Ispitivanje koje je bilo planirano u četvrtak, na koncu bi se moglo odgoditi za petak.

Prebrza vožnja najvjerojatnije je uzrok iskakanja vlaka u srijedu navečer. Kako piše dnevnik El Pais, strojovođa je u razgovoru putem radioveze priznao da je u opasni zavoj ušao brzinom od 190 km/h na dijelu pruge na kojemu je ona ograničena na 80 km/h.

Kako navodi državni tajnik za promet Rafael Catala, "nesreća koja se dogodila sinoć u Santiagu de Compostelli povezana je, čini se, s nepoštovanjem propisane brzine", a tu su pretpostavku uglavnom preuzeli i španjolski mediji.

"No još moramo pričekati rezultate sudske istrage i istrage koju provodi povjerenstvo ministarstva" prometa, dodao je.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙