FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGSS-ove akcije u Velikoj Paklenici i zagrebačkoj Medvednici

Autor: nkot
ZAGREB/VELIKA PAKLENICA, 25. srpnja 2013. (Hina) - Dežurna ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasila je u Velikoj Paklenici njemačkog alpinista i izraelski alpinistički par, na zagrebačkoj Medvednici trojicu muškaraca, a intervenirala je i u slučaju za koji se ne može reći da li se radilo o lažnom pozivu ili se osoba sama uspjela izvući iz nevolje, izvijestio je danas pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

U Velikoj Paklenici HGSS je jučer intervenirao tri puta. U prvoj akciji spašen je 52-godišnji njemački državljanin koji je u padu na mjestu, na kojemu je upozorenje za opasnost od odrona, ozlijedio skočni zglob. Nakon što su mu spašavatelji pružili prvu pomoć, upućen je u zadarsku bolnicu.

Ekipa HGSS-a spasila je i izraelski par koji se uputio u sektor Olimp u Velikoj Paklenici jučer ujutro oko 10 sati i na neoznačenom putu izgubio orijentaciju. Izraelac se uspio spustiti do baze HGSS-a gdje mu je dio tima pružio prvu pomoć zbog zadobivenih porezotina, a ostali spašavatelji krenuli su u potragu za njegovom partnericom. Zbog prvobitne dojave kako je djevojka bez svijesti, dehidrirana i iscrpljena, u pripravnost su bili i članovi HGSS-a te posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji su u Sanitetskom spasilačkom helikopterskom dežurstvu u Splitu (SAR), ali nije bilo potrebe za njihovom intervencijom jer su spašavatelji pronašli djevojku, dali joj dovoljno tekućine te su je, unatoč teško prohodnome terenu, sigurno dopratili do parkirališta u Velikoj Paklenici.

U akciji, koja je završena iza osam sati navečer, sudjelovali su članovi HGSS Zadar, Zagreb, Osijek i Split.

HGSS je jučer primio i dojavu da nepoznata osoba traži pomoć na području Vitrenika, te je ekipa upućena na to područje, temeljito ga je pretražila, ali nije nikoga pronašla te se, očito radilo o lažnom pozivu ili se osoba koja je zvala u pomoć sama uspjela izvući iz nevolje.

HGSS-ova stanica Zagreb jučer je spasila hendikepiranog mladića kojega je uhvatila noć pri planinarenju na Medvednici pa se uplašio i izgubio. Ekipa HGSS-a ga je nakon potrage i pronalaska prebacila u dolinu. U drugoj akciji pružena je pomoć muškarcu koji je uganuo skočni zglob pri planinarenju, a u trećoj u podnožju Medvednice čovjeku na koga je palo stablo koje je sjekao i slomilo mu potkoljenicu, a HGSS je pomogao ekipi Hitne medicinske pomoći pri transportu ozlijeđenoga.

Kako napominje Prizmić, i druge stanice HGSS-a ovih su dana, zajedno s policijom, tragale za nestalim osobama.

(Hina) xpp/xsdju

An unhandled error has occurred. Reload 🗙