FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezaposlenost Španjolske pala po prvi put u dvije godine

Autor: mpuk
MADRID, 25. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj pala je u drugom ovogodišnjem tromjesečju po prvi put u dvije godine, objavio je danas Nacionalni institut za statistiku u Madridu.

Stopa nezaposlenosti u spomenutom je tromjesečju iznosila 26,3 posto, što je smanjenje u odnosu na prvo tromjesečje, kada je iznosila 27,2 posto. Ekonomisti su procjenjivali da će ostati nepromijenjena.

Nezaposlenost u Španjolskoj tri je puta veća nego prije gospodarske krize, koja je započela 2008. godine. Ekonomisti procjenjuju da će najviša stopa nezaposlenosti u španjolskoj demokratskoj povijesti i dalje rasti, dok se zo četvrto po veličini gospodarstvo eurozone bori da izađe iz dvogodišnje recesije.

Ipak, španjolska središnja banka procjenjuje da je pad gospodarskih aktivnosti usporio u drugom tromjesečju, potvrdivši prognozu premijera Mariano Rajoya da će od 1. srpnja turizam i izvoz ponovo pokrenuti rast.

„Otvaranje radnih mjesta još nije održivo“, kazao je u telefonskom razgovoru Jose Antonio Herce, partner u madridskoj konzultanskoj tvrtki Analistas Financieros Internacionales. "Tržište rada poboljšava se svake godine u vrijeme turističke sezone, a nakon kolovoza zapošljavanje ponovno pada“.

Ukupan broj radnih mjesta u Španjolskoj povećao se u drugom tromjesečju za 149.0000 na 16,8 milijuna, dok je broj nezaposlenih smanjio za 225.200. Stopa nezaposlenosti među imigrantima pala je na 35,7 posto.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙