FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Primorsko-goranskoj županiji predano 50.000 zahtjeva za legalizaciju

Autor: hsup
RIJEKA, 24. srpnja 2013. (Hina) - U Primorsko-goranskoj županiji primljeno je oko 50.000 zahtjeva za legalizaciju, od toga oko 8500 na području Rijeke, rečeno je danas na konferenciji za novinare nakon sastanka ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš s predstavnicima županije i grada Rijeke.

Ministrica je istaknula da redoviti posao ne smije trpjeti zbog legalizacije te da su razgovarali kako do kraja 2015. riješiti glavninu zahtjeva. Dodala je da će oko deset posto podnositelja zahtjeva vjerojatno odustati, ali se, unatoč tomu, svi zahtjevi redovitim radom teško mogu riješiti. Ministrica je rekla da je 20 posto novca od legalizacije koji ide za rad ureda sada opterećeno drugim propisima i ne može se koristiti isključivo za rad djelatnika. Objasnila je da 50 posto novca dobiva država, 30 posto gradovi i općine, a 20 posto županije.

Najavila je da će zato najprije biti donesena uputa, a zatim početkom jeseni i izmjene zakona tako da se 20 posto novca koji će dobiti županijski ured mora isključivo iskoristiti za rad tog ureda na najprihvatljiviji način za honorarni posao ili zapošljavanje na određeno vrijeme. Istaknula je da će se osigurati da u proračunu za 2014. bude posebna stavka na kojoj će se pokazati novac koji dolazi iz legalizacije za rad ureda.

Dodala je da se Zakon o legalizaciji radio na projekciji od 100.000 predmeta, a ako od 800.000 zaprimljenih zahtjeva njih 600.000 bude pozitivno, to će biti veliki teret za urede.

Ministrica je rekla da u Rijeci ima manje zahtjeva nego u drugim gradovima, što upućuje na svijest o prostoru, a županija je, s obzirom na broj stanovnika i površinu, otprilike na istom broju kao županije s kojima bi se mogla usporediti.

Na pitanje koliko će legalizacija stajati državu, ministrica je odgovorila kako je neće stajati ništa, da se sada na 30.000 predmeta u prosjeku dobiva nešto manje od 4000 kuna po predmetu i da će prihodi, zbog otplate u ratama, dolaziti do 2020. godine.

Istaknula je kako se sve što se bepravno gradilo nakon 21. lipnja 2011. nastoji voditi u evidencijama i odmah intervenirati te da se ove godine uklanjaju isključivo takve zgrade. "Podvukli smo crtu, za sve što je napravljeno do tog roka dali smo priliku da se legalizira, a od tada štitimo prostor i reagiramo odmah", dodala je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao ja da u legalizaciji ne treba biti posebnih popusta za plaćanje doprinosa, osim plaćanja u ratama, tj. da su oni kojima će objekti biti legalizirani već na neki način nagrađeni u odnosu prema onima koji su poštovali proceduru.

Župan Zlatko Komadina rekao je da redoviti sastav županije ne može obraditi sve zahtjeve ni za četiri godine te da će morati angažirati nove ljude. Pozvao je studente, pripravnike i umirovljenike te dodao da tih kadrova nema jer ih je već angažirao privatni sektor, projektanti i drugi. Istaknuo je da javni sektor dobiva najmanje novca od legalizacije, a privatni najviše, te da svotu koju dobiva javni sektor treba podijeliti barem na trećine.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙