FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stariji i visoke temperature: čuvati se sunca, piti tekućinu...

Autor: nkot
ZAGREB, 24. srpnja 2013. (Hina) - Nikako se ne izlagati suncu od 10 do 17 sati, kod izlaska obvezno zaštiti glavu, dnevno piti do dvije litre tekućine, neke su od mjera zaštite zdravlja kojih se trebaju držati starije osobe kad temperaturama zraka naraste iznad 30 stupnjeva Celzijusa.

Tih se mjera osobito trebaju pridržavati starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti, upozorilo je Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju Hrvatskog liječničkog zbora koje je sa nadležnim institucijama izradilo Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka.

Starije osobe trebaju, dakle, dnevno uzimati do dvije litre tekućine, bilo osam čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva. Izbjegavati trebaju pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Trebaju jesti puno sezonskog voća i povrća.

Stariji se trebaju pridržavati uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, te učestalo kontrolirati krvni tlak.

Gavobolja, mučnina, vrtoglavica i dehidracija, suhoća usta i kože, znak su uzbune, osobito za bolesne i funkcionalno onesposobljene osobe, te se bolesnik mora hitno javiti izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći, upozorava Društvo.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga koje skrbe za starije moraju ih za vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati. Kad je osoba slabije funkcionalno sposobna moraju to raditi i svakodnevno po nekoliko puta.

Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke i broj telefona osobe koju se može kontaktirati u slučaju potrebe.

Nužno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova, podsjeća Društvo.

Za starije je osobe važna i tjelesna i psihička aktivnosti. Osobito je korisno da podržavaju naviku kretanja i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima. Ukoliko se starija osoba teže kreće nužno je redovito provjetravati prostoriju u kojoj boravi, navodi Društvo,

Preporučene mjere zaštite izradili su Referentni centar Ministarstva zdravlja za zaštitu zdravlja starijih osoba, Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala te Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju Hrvatskog liječničkog zbora.

Državni hidrometeorloški zavod navodi u današnjem priopćenju o viskoim temperaturama u Hrvatskoj u sljedeća četiri dana, kako velika opasnost od toplinskog vala postoji u Zagrebu u nedjelju, 28. srpnja.

(Hina) pp/xum yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙