FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčić s britanskim ministrom za trgovinu i investicije Greenom

Autor: rbel
ZAGREB, 23. srpnja 2013. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sastao se danas s državnim ministrom za trgovinu i investicije Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Lordom Greenom, a glavna tema sastanka bio je veliki potencijal za unaprjeđenje gospodarske suradnje dviju zemalja, posebice u svjetlu ulaska Hrvatske u EU.

U izjavi za medije nakon sastanka u Banskim dvorima Grčić je kazao kako je današnji sastanak i dio priprema za posjet hrvatskog izaslanstva Velikoj Britaniji planiran na jesen, za koji se hrvatska strana želi dobro pripremiti i unaprijed osigurati da se iz njega izrode konkretni poslovi.

Hrvatska je znatno ojačala i dalje će jačati svoje institucionalne kapacitete za internacionalizaciju gospodarstva, a sve u cilju da se privuku izravna strana ulaganja i razviju i ostale gospodarske veze. Pritom će država nastaviti prvenstveno stimulirati izvozno orijentirane hrvatske tvrtke, kazao je Grčić.

Lord Green ponovio je da na današnjem sastanku nije bilo razgovora o konkretnim projektima ili konkretnim interesima britanskih ulagača za Hrvatsku već o pripremi jesenskog posjeta Londonu, na kojem bi Hrvatska trebala predstaviti britanskim gospodarstvenicima što nudi.

Istaknuo je kako britanski ulagači pokazuju obnovljeni interes za Hrvatsku nakon njenog ulaska u Europsku uniju, ali da je nakon tri tjedna punopravnog članstva još uvijek rano govoriti o konkretnim pomacima.

Novinare je zanimalo i je li britanski ministar upoznat s problemima s kojima su se u Hrvatskoj susreli pojedini ulagači iz njegove zemlje, na što je Lord Green odgovorio da takvih problema ima u mnogim zemljama, pa i u Velikoj Britaniji.

Hrvatska svakako treba raditi da poveća svoju privačnost za investitore, da im olakša poslovanje ili primjerice skrati vrijeme čekanja nekih dozvola. Ali, to su izazovi s kojima se ulagači susreću u mnogim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, a hrvatska je Vlada svjesna tog izazova, što se pokazalo i u današnjem susretu s potpredsjednikom Grčićem i ostalim dužnosnicima, rekao je Green.

No, da interes Britanaca za Hrvatsku postoji, dodao je, najbolji govori podatak da je zrakoplov British Airwaysa, koji je nedavno obnovio redovne linije sa Zagrebom, a kojim je jutros doletio, bio dupkom pun.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙