FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšanje poslovne klime najavljuje oporavak u Francuskoj

Autor: mpuk
PARIZ, 23. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Raspoloženje u francuskom proizvodnom sektoru popravilo se u srpnju više nego se očekivalo, pri čemu je sam pokazatelj raspoloženja dosegnuo najvišu razinu u godinu dana, pruživši dodatne dokaze o krhkom oporavku tog drugog po veličini gospodarstva eurozone.

Francuska statistička agencija INSEE objavila je danas da se pokazatelj poslovne klime u industriji u srpnju poboljšao, četvrti mjesec zaredom, skočivši na 95 bodova. Usporedbe radi, u lipnju je iznosio 93 boda. Ekonomisti su procjenjivali da će iznositi 94 boda.

Iako je taj indeks još daleko od dugoročnog prosjeka od 100 bodova, najnovijim porastom dosegnuo je najvišu razinu od svibnja 2012. godine.

Poboljšanje gospodarskih izgleda navelo je francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da objavi kako gospodarski oporavak napreduje, iako je stopa nezaposlenosti i dalje na rekordno visokim razinama.

Ministar financija Pierre Moscovici izjavio je, pak, da je recesija završila, pozivajući se na prognoze središnje francuske banke i agencije INSEE o rastu BDP-a u drugom tromjesečju za 0,2 posto, nakon pada za isti postotak u prvom tromjesečju.

"Sada moramo raditi na tome da izlazak iz recesije pretvoriom u pravi oporavak", rekao je ministar financija za radio postaju Europe 1.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙