FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno u očekivanju poslovnih rezultata kompanija

Autor: neba
ZAGREB, 22. srpnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, dok investitori čekaju objavu financijskih izvješća domaćih kompanija, koja će se intenzivirati krajem ovoga i početkom idućega tjedna.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,26 posto, na 1.850 bodova, a Crobex10 1,80 posto, na 1.041 bod. Oba indeksa kreću se najvišim razinama od polovice lipnja.

Redovni promet dionicama iznosio je 73,6 milijuna kuna, što je oko 21 milijun više nego tjedan dana ranije.

Najveći redovni promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 19,6 milijuna kuna. Nakon što je u ponedjeljak dotaknula povijesno najnižu razinu od 169 kuna, cijena joj se oporavila, skočivši na tjednoj razini 8,5 posto, na 183,54 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Valamar Adria Holdinga, kojom je ostvareno 5,5 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 1,20 posto, na 157,90 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Ine, s 2,3 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 0,9 posto, na 4.300 kuna.

„Ponajviše zahvaljujući dionici HT-a, čija se cijena oporavlja nakon što je u ponedjeljak dotaknula povijesno najnižu razinu, Crobexi su protekloga tjedna porasli više od jedan posto. Obujam trgovanja je skroman, ljetni, no pribroje li se blok transakcije, u prosjeku se dnevno kretao oko 'pristojnih' 13 milijuna kuna“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banci.

Prošloga je tjedna Podravka započela sezonu objave poslovnih rezultata kompanija. Cijena dionice te kompanije porasla je 3,4 posto, na 243 kune, uz promet od 1,4 milijuna kuna.

„Intenzivniju objavu očekujemo krajem ovoga i početkom idućega tjedna. Financijska izvješća bit će najveći pokretač tržišta, pa ne očekujem značajnije pomake na tržištu idućih dana, osim kao reakciju na poslovne rezultate“, ističe Augustinović.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, jer je predsjednik Feda Ben Bernanke poručio da će središnja američka banka još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, a i sezona objava poslovnih izvješća zasad je dobra.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,5 posto, na 15.543 boda, a S&P 500 0,7 posto, na 1.692 boda, što su njihove nove najviše razine u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4, a pariški CAC 1,8 posto.

„I na inozemnim burzama pokretač zbivanja bit će ponajviše financijska izvješća kompanija, no pratit će se i najnoviji makroekonomski pokazatelji, ponajviše s američkog tržišta nekretnina i PMI indeksi aktivnosti u eurozoni“, zaključuje Augustinović.

U srijedu se očekuje objava PMI indeksa industrijskog sektora eurozone, pri čemu investitori očekuju blagi rast

indeksa, no i dalje ispod 50 bodova, razine koja ukazuje na slabost aktivnosti.

U SAD-u pažnju investitora privući će podaci s tržišta nekretnina te izvješće o narudžbama trajnih dobara na rasporedu u četvrtak.

Tržišta će pratiti i sastanak ministara financija eurozone u četvrtak.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙