FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 20. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati.

JERUZALEM - Izrael je pristao na palestinski zahtjev da oslobodi palestinske zatvorenike kako bi se obnovili mirovni pregovori, ali neće popustiti glede drugih važnih pitanja, izjavio je u subotu izraelski ministar financija Yuval Steinitz. Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u petak da su Izrael i Palestinci postavili temelj za obnovu mirovnih pregovora nakon gottovo tri godine zastoja, ali i upozorio da taj dogovor nije konačan i da će biti potrebno još diplomacije. "Nešto zatvorenika će biti pušteno", rekao je Steinitz za izraelski radio. "Ne želim iznositi brojke, ali će među njima biti i zatvorenika koji su iza rešetaka već desecima godina", kazao je, dodajući da će puštanje na slobodu biti provedeno u fazama. Palestinci već dugo traže da Izrael oslobodi palestinske zatvorenike zatočene u izraelskim zavorima još od prije 1993., kad su dvije strane potpisale sporazum iz Osla. To je privremeni sporazum koji je trebao dovesti do uspostave neovisne palestinske države na području Istočnog Jeruzalema, Zapadne obale i Pojasa Gaze. No Steinitz je istaknuo da Izrael neće popuštati u drugim važnim pitanjima."Nema šanse da pristanemo ući u bilo kakve pregovore koji bi počeli definiranjem granica, izraelskih teritorijalnih ustupaka ili zamrzavanja gradnje", kazao je on.

MOSKVA - Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni izjavio je u subotu da je odlučio ostati pri svojoj kandidaturi za gradonačelnika Moskve, neposredno nakon što se vratio u ruski glavni grad, gdje je dočekan kao heroj. Navaljni (37) je u pratnji supruge Julije stigao vlakom iz Kirova, grada udaljenog 900 kilometara istočno od Moskve, gdje je u četvrtak proglašen krivim za pronevjeru novca i osuđen na pet godina zatvora. Bio je optužen da je 2009. organizirao pronevjeru 16 milijuna rubalja (400.000 eura), čime je oštetio drvnu kompaniju Kirovljes dok je bio savjetnik guvernera te pokrajine. Navaljni je brojnim pristašama koji su ga dočekali na željezničkom kolodvoru s cvijećem u rukama, uzvikujući njegovo ime, uz pomoć razglasa poručio da je odlučio ostati pri svojoj kandidaturi na izborima za gradonačelnika Moskve 8. rujna, Ustvrdivši da je presuda za pronevjeru politički motivirana zbog toga što otvoreno kritizira ruskog predsjednika Vladimira Putina, Navaljni je okupljenim pristašama rekao da su ga iz zatvora pustili zahvaljujući njima."Srušili ste i uništili glavni privilegij koji Kremlj svakako nastoji zadržati... da se osobu koja je pod njihovim nadzorom izravno iz sudnice odvede u zatvor", rekao je Navaljni. "U usporedbi s time, na izborima je lako pobijediti", ustvrdio je.

KAIRO - Širom Egipta u petak su održani veliki islamistički prosvjedi na kojima je tražen povratak svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija, a na jednom od njih, u Mansuri, u delti Nila, poginule su tri žene. U sukobu između pristaša bivšeg predsjednika i njegovih protivnika u Mansuri poginule su tri žene, a najmanje sedmero ljudi je ranjeno, doznaje se iz bolničkih izvora. Prosvjedi su organizirani diljem zemlje pod motom "Slomimo državni udar", čime se aludira na činjenicu da je Mursija s vlasti 3. srpnja svrgnula vojska, potaknuta masovnim prosvjedima. Prijelazni egipatski predsjednik Adli Mansur, kojeg je postavila vojska, u četvrtak je obećao da će se "boriti za sigurnost u zemlji do kraja", s obzirom na činjenicu da islamisti ne odustaju od uličnih okupljanja i prosvjeda, koji često prerastaju u nasilje, zbog čega je od Morsijeva pada poginulo je više od stotinu ljudi.

KAIRO - Dvoje civila poginulo je, a jedan je ranjen u petak u raketnom napadu na kontrolnu točku egipatske vojske na Sinaju, u El-Arišu, doznaje se iz bolničkih i sigurnosnih izvora. Počinitelji napada greškom su pogodili stambenu kuću u tom gradu na sjeveru Sinajskog poluotoka, oko 40 kilometara od pojasa Gaze. Rakete su ispaljene i na jedan vojni logor, kazali su očevici, napominjući da žrtava nije bilo. Dvije policijske točke bile su mete napada strojnicama, kazali su sigurnosni izvori. Također nije bilo žrtava. Vojska je u potragu za počiniteljima napada poslala helikoptere Apache.

MOSTAR - Hrvatski i bosanskohercegovački HDZ-i objavili su zajedničke zaključke u kojima su nagovijestili jačanje međusobne suradnje kako bi se kroz europske institucije snažnije potaknulo rješavanje hrvatskog pitanja u BiH te su najavili zajednički angažman kako bi se ta zemlja što prije našla u društvu europskih država, objavili su u subotu tiskani mediji u BiH. Nakon jednodnevne konferencije posvećene ulasku Hrvatske u EU i položaju Hrvata u BiH, održane sredinom tjedna, ocijenjeno je da bi "ulazak Republike Hrvatske u EU trebao biti još veći poticaj za popravljanje ukupne pozicije hrvatskog naroda u BiH'. Pritom obje stranke očekuju da se u BiH ostvari puna ustavna i institucionalna jedanakopravnost hrvatskog naroda, koja bi vodila uspostavi BiH kao funkcionalne, demokratske i upravljive države. Pojašnjeno je da će HDZ kroz institucije Europske unije, napose Europske pučke stranke, promicati interese BiH i Hrvata u toj zemlji. Ocijenjeno je i da Hrvatska treba pomoći BiH na putu u Europsku uniju. "Golemo iskustvo koje ima Hrvatska u procesu pristupanja EU sigurno će pomoći u svladavanju brojnih zahtjevnih prepreka na putu BiH u EU i NATO".

MOSTAR - Vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su uvesti dodatne trošarine na rezani duhan jer ga građani povećano konzumiraju u odnosu na cigarete, koje se u najvećem dijelu uvoze iz Hrvatske, ali i zbog zloporaba u plaćanju PDV-a, objavili su u subotu tiskani mediji u BiH. Ministar financija BiH Nikola Špirić, ujedno i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UINO), rekao je da usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH kojim se uvodi dodatna trošarina od 10 maraka (oko 5 eura) po kilogramu rezanog duhana. Uz to, vlasti u BiH odlučile su uvesti dodatno opterećenje od 50 maraka za 1.000 komada cigarilosa. Državni ministar financija izmjene o visini trošarina objasnio je uočenim odljevom prihoda na duhan i utajom plaćanja PDV-a te činjenicom da su građani cigarete zamjenjivali rezanim duhanom. Vlasti u BiH očekuju u nekoliko sljedećih mjeseci značajno smanjene prihoda od trošarina na cigarete, budući da je zabilježen snažan porast tih prihoda tijekom svibnja i lipnja, uoči ulaska Hrvatske u EU.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙