FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci-izložba izraelske skulptorice i zagrebačkog slikara

Autor: vkrb
VINKOVCI, 19. srpnja 2013. (Hina) - U Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" u Vinkovcima večeras je otvorena izložba skulptura "Ptice u letu" izraelske umjetnice hrvatskog podrijetla Dine Merhav, rođene u Vinkovcima 1936. te izložba slika zagrebačkog umjetnika Tonija Franovića (1964.).

Dina Merhav izložila je željezne skulpture ptica u narančastoj, crvenoj i boji hrđe, visokih od dvadeset do 180 centimetara, a koje će, kako je ranije najavila, darovati Gradu Vinkovcima za budući Memorijalni park obitelji Gross koja se u Vinkovce doselila sredinom 19. stoljeća te aktivno sudjelovala u gospodarskoj i kulturnoj izgradnji grada do II. svjetskog rata.

Toni Franović vinkovačkim poklonicima umjetnosti predstavio se nizom radova u ugljenu nastalih na otoku Rabu.

Predstavljajući Dinu Merhav, kojoj je ovo treći dolazak u rodne Vinkovce, koje je zbog židovskog podrijetla zajedno s obitelji bila primorana napustiti početkom II. svjetskog rata, predsjednik vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske Dražen Švagelj naveo je kako je umjetnica peti naraštaj poznate vinkovačke obitelji Gross koja je aktivno sudjelovala u industrijalizaciji Vinkovaca i značajno potpomagala kulturni razvoj grada.

O umjetničkom djelovanju Dine Merhav i Tonija Franovića govorili su kustos Umjetničke galerije "Slavko Kopač" Ivica Belamarić i ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković koji je ocijenio kako se donacijom dijela Dine Merhav Vinkovcima taj grad svrstava u značajna svjetska umjetnička središta.

Izložbe je otvorenima proglasio vinkovački pročelnik za kulturu Zdenko Rečić.

Rečić je kazao Hini kako postoji inicijativa da budući Memorijalni park obitelji Gross, u kojem bi bile izložene skulpture Dine Merhav, bude na prostoru ispred današnje višekatne poslovne zgrade u vlasništvu Hrvatskih šuma nedaleko središta grada, a na kojem se prije II. svjetskog rata nalazila vinkovačka sinagoga.

Dina Merhav Gross rođena je 1936. godine u Vinkovcima, a od 1949. godine živi u Izraelu. Školovala se na Akademiji Bezalel, a kasnije je bila predavač na "College of Design" u Haifi. Od 1984. posvetila se kiparskom stvaralaštvu. Bavila se grafičkim dizajnom, a tek u 48. godini počela se baviti skulpturom. Od 1989. isključivo radi u željezu.

Skulpture Dine Merhav su postavljene u javnim prostorima u Izraelu, Indiji, Švicarskoj, Kanadi, SAD, a od 2009. godine intenzivno radi i izlaže u Kini.

Toni Franović diplomirao je 1990. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti na kojoj se 1995. godine zapošljava kao mlađi asistent na katedri slikanja i crtanja. Njegove slike nalaze se u brojnim javnim i privatnim zbrikama, te u fundusima nekoliko muzeja u Europi, Americi i Izraelu. Docent je namultimedijskom sveučilištu u Koprivnici.

(Hina) xzdra yvkn

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙