FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši šef CIA-e u Milanu uhićen u Panami se vraća u SAD

Autor: mtro
WASHINGTON, 19. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Bivši šef CIA-e u Milanu osuđen 2003. u Italiji za otmicu egipatskog imama i uhićen u Panami, bio je petak na putu ili na povratku iz Sjedinjenih Država, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Maire Harf.

Ona je odbila precizirati okolnosti povratka Roberta Ladyja dok je talijanska ministarica pravosuđa Anna Maria Canciellieri u četvrtak potpisala zahtjev za pritvor, što je prva etapa prema zahtjevu izručenja.

"Prema mojim informacijama, on je na putu, ili se vraća u SAD. Nemam drugih podataka", odgovorila je.

Okolnosti i datum njegovog uhićenja u Panami nisu precizirani.

Bivšeg šefa CIA-e traže talijanske vlasti koje ga optužuju da je odgovoran za otmicu egipatskog imama Abou Omara, člana radikalne islamske oporbe, koji je dobio politički azil u Italiji. Imam je zatim prebačen u Egipat, gdje tvrdi da su ga mučili.

Prizivni sud Milana je potvrdio u prosincu 2010. kazne od sedam do devet godina zatvora za 23 agenata, a najteža kazna je određena Robertu Ladyju, koji danas ima 59 godina.

Abou Omar je otet na ulicama Milana 17. veljače 2003. tijekom koordinirane operacije Sismi (talijanske vojne obavještajne službe) i CIA-e i zatim prebačen u Egipat. Njegovi odvjetnici tvrde da je mučen u zatvoru u Egiptu i traže 10 milijuna eura odštete i kamata.

U travnju ove godine je predsjednik Giorgio Napolitano pomilovao Josepha Romanoa, dužnosnika američke baze u Avianu, iz koje je imam prebačen u Egipat, što su SAD pozdravile.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙