FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomatski razgovori Japana i Južne Koreje

Autor: vkla
TOKIO, 18. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Japan i Južna Koreja u četvrtak su u Tokiju održali razgovore na visokoj razini u cilju poboljšanja međusobnih odnosa koji su još uvijek opterećeni nekim pitanjima iz povijesti, poput porobljavanja južnokorejskih žena u javnim kućama japanske carske vojske tijekom Drugog svjetskog rata i teritorijalnog spora oko otočja Dokdo, tj. Takeshime.

Razgovore su vodili zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kyou Hyun i šef japanske diplomacije Fumio Kishida i razbili hladno ozračje između dvije zemlje zbog kojeg se do sada nisu sastala dvojica novih čelnika spomenutih zemalja, japanski premijer Shinzo Abe i južnokorejski predsjednik Park Geun Hye.

"Južna koreja je važan partner i susjed koji s nama dijeli temeljne vrijednosti i interese", kazao je Kishida, izrazivši nadu da će dvije zemlje unaprijediti bilateralne odnose i održati visoki stupanj komunikacije.

"Južna Koreja i Japan su partneri koji trebaju zajednički raditi za mir i stabilnost regije", ocijenio je Kim Kyou Hyun.

Dvije američke saveznice imaju brojne zajedničke interese, među kojima je i uvjeriti Sjevernu Koreju da odustane od spornog nuklearnog programa te osmisliti pristup za suradnju s Kinom, najvećom gospodarskom silom u regiji.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙