FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi vatikanski izaslanik u Maleziji razljutio muslimane

Autor: vmrs
KUALA LUMPUR, 17. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Prvi vatikanski izaslanik u Maleziji razbuktao je oluju jer je podupro kršćansku upotrebu riječi Alah što je izazvalo gnjev vlasti i osude nacionalističkih malajskih skupina u toj većinski muslimanskoj zemlji.

Taj sukob pokazuje koliko jača netolerancija u toj multietničkoj i višereligijskoj zemlji u kojoj su u svibnju bili izbori na kojima je produbljena podjela između većinski muslimanskih Malajaca i manjinskih Kineza koji su često kršćani.

Nadbiskup Joseph Marino pozvan je u utorak u ministarstvo vanjskih poslova zbog prošlotjednih komentara.

"Nadbiskupu Marinu savjetovano je da pazi na religijsku osjetljivost zemlje domaćina i da je pitanje koje je komentirao još uvijek na prizivnome sudu", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Nadbiskup je prošli tjedan u svojem prvom intervjuu rekao kako podupire argumente malezijske kršćanske federacije, da kršćani smiju upotrebljavati riječ Alah. Katolički list Herald uspješno je doveo u pitanje vladinu zabranu iz 2009., kojom se kršćanima određuje da se ne smiju služiti tom riječju.

Stručnjaci kažu da kršćani u dvjema saveznim državama na Borneu već više od stotinu godina upotrebljavaju riječ Alah u značenju Bog, uglavnom zato što se služe indonezijskim prijevodima Biblije.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙