FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati.

BEOGRAD -Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić izjavio je da će u pregovore o članstvu Srbije u Europskoj uniji (EU) biti uključeno oko 1.500 ljudi, među kojima i predstavnici civilnog sektora, Vojvodine i nacionalnih manjina. Mrkić je u intervjuu za Večernje novosti od srijede istaknuo da pregovori praktički započinju već današnjim dolaskom europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea u dvodnevni posjet Beogradu. Mrkić je izrazio uvjerenje da će Kosovo biti tema u 35. poglavlju, pod "ostalim pitanjima", i da će to biti formulirano kao ”prirodno praćenje razvoja odnosa između Beograda i Prištine”, a ne kao nekakav uvjet. Prema njegovim riječima, u pregovarački će proces, izravno ili neizravno, biti uključene stotine sudionika, a u konačnici i do 1.500.“Sigurno je da će u dijalog s EU biti uključeni predstavnici civilnog društva, Vojvodine i naših nacionalnih manjina. I ministarstvo vanjskih poslova bit će uključeno na sve moguće načine, a najistaknutiji će biti naša misija pri EU u Bruxellesu i odjel ministarstva koji se isključivo bavi eurointegracijama”, istaknuo je Mrkić.

PATNA - Dvadesetero djece umrlo je od trovanja hranom nakon konzumiranog obroka u školskoj kantini u indijskome selu Masrakhu u državi Bihar, a 30 ih je hospitalizirano, izvijestio je ministar obrazovanje države Bihar P.k. Shahi. Riječ je o djeci mlađoj od deset godina koja su pojela obrok od riže i leće pripremljen u kuhinji školske kantine. Nekoliko stotina stanovnika prosvjedovalo je u utorak navečer protiv vlasti, tražeći oštre mjere protiv odgovornih za smrt djece. U javnim školama većine od 29 indijskih država obroci u školskim kantinama besplatni su za djecu iz obitelji lošijeg imovinskog stanja. Bihar je po broju stanovnika najveća indijska država, a smatra se i najsiromašnijom. Trovanja hranom česta su u indijskim školama, najčešće zbog loših higijenskih uvjeta u školskim kuhinjama i slabe kvalitete namirnica.

GROSSETO - Suđenje kapetanu luksuznog kruzera Coste Concordije Francescu Schettinu po optužnici za višestruko ubojstvo iz nehaja konačno počinje u srijedu u Grossetu, pošto je 9. srpnja prekinuto zbog štrajka talijanskih odvjetnika. Suđenje je tehnički počelo prošli utorak, no prekinuto je nakon 15-ak minuta zbog štrajka odvjetnika. Zbog golemog interesa javnosti, ali i količine svjedoka, održava se u mjesnom kazalištu, a ne u sudnici. Očekuje se da će u idućih nekoliko mjeseci, koliko bi proces mogao trajati, pred sudom iskaz dati više od 400 svjedoka. Izložen kritikama sa svih strana, u medijima prozvan "najomrznutijim Talijanom" i "Kapetanom kukavicom", Schettino je optužen za višestruko ubojstvo zbog nemara, napuštanje broda i zagađivanje okoliša nakon nasukavanja broda u siječnju 2012., kojom prilikom su umrle 32 osobe. Sudac Pietro Molino ranije je odbacio zahtjev obrane da se provede novo vještačenje i da se iz optužnice odbaci točka koja Schettina tereti za napuštanje broda.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙