FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno nasilje u Sjevernoj Irskoj

Autor: kgab
BELFAST, 16. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Protestantska mladež bacala je molotovljeve koktele na policiju u Sjevernoj Irskoj i pritom je ozlijeđeno najmanje 27 časnika u četvrtoj noći prosvjeda zbog ograničenja tradicionalnih mimohoda, a Bijela kuća je izrazila "duboku zabrinutost" zbog nasilja.

Regionalni parlament, koji je sazvan unatoč ljetnoj stanci, trebao bi zasjedati u utorak kako bi razmotrio načine za ponovnu uspostavu reda i mira.

Policija je priopćila da je odgovorila vodenim topom i gumenim mecima u Belfastu. Prosvjedi i drugi incidenti zabilježeni su u još barem pet drugih gradova diljem te britanske pokrajine.

Tisuće probritanskih protestanata održavaju mimohode svakoga ljeta i tada se redovno sukobljavaju s katolicima, koji smatraju te parade provokacijom.

Nezadovoljno među protestantima je izbilo zbog toga što su im vlasti zabranile da prolaze dijelom ceste koja dijeli dvije zajednice i zato su počeli bacati boce u petak.

Američki potpredsjednik Joe Biden izrazio je "duboku zabrinutost" zbog nasilja tijekom telefonskog razgovora sa sjevernoirskim čelnicima u ponedjeljak, priopćila je Bijela kuća.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙