FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: ustavne promjene i "lex Perković" nisu naši najveći problemi

Autor: xpgas
SPLIT, 15. srpnja 2013. (Hina) - Predsjednik Josipović nakon današnjeg sastanka sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom odgovarajući na novinarska pitanja ponovno je komentirao najave promjena Ustava u vezi s politički motiviranim zločinima te nedavno donesen zakon o europskom uhidbenom nalogu te je rekao kako ne misli da su to najveći problemi s kojima se Hrvatska suočava.

"Mi danas imamo ozbiljnih gospodarskih problema i bilo bi dobro da se usredotočimo na rješavanje tih najvažnijih problema", istaknuo je Josipović.

Po njegovim riječima, kad je u pitanju odgovornost za pojedina djela, nema nijednog razloga da se ne iskoriste, kako je rekao, ova ili ona pravna sredstva radi uspostave pravnih i moralnih načela. Ako je riječ o univerzalnoj poruci da nijedan slučaj te vrste, politički motiviran, ne može biti zaboravljen, rekao je da je njemu to prihvatljivo.

Josipović je jučer podupro prijedlog SDP-a da se ustavnim promjenama uvede nezastarijevanje teških ubojstava počinjenih zbog političkih pobuda.

Odgovarajući danas u Splitu na pitanja novinara, istaknuo je kako se Ustav ne smije mijenjati radi jedne osobe ili jednog slučaja "za koji i ne znamo do kraja kakav je i koji treba razmotriti".

Na pitanje odnosi li se vremensko određenje europskog uhidbenog naloga u nedavno donesenom zakonu na oca njegova savjetnika za sigurnost Saše Perkovića, Josipović je odgovorio kako zakon "nije donesen i nije mišljen radi jednog slučaja" te je napomenuo da Josip Perković nije mogao biti izručen ni po prijašnjem zakonu.

"U slučaju s gospodinom Perkovićem, po prijašnjem zakonu nije ga bilo moguće izručiti", rekao je Josipović. Kad je riječ o zakonu o europskom uhidbenom nalogu, nitko nije mislio "na taj pojedinačni slučaj, a zakon mora biti jednak za sve bez obzira je li riječ o ovome ili onome", kazao je.

Sabor je 28. lipnja donio Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU-a koji je izazvao mnoge kritike zbog odredbe po kojoj se vremenski ograničava europski uhidbeni nalog na djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Zakon je u javnosti nazvan "lex Perković" jer su iznesena mišljenja da je vremensko ograničenje uneseno kako se ne bi moglo izručiti Josipa Perkovića, kojega njemačka savezna policija sumnjiči da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

SDP je nedavno predložio ustavne promjene kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙