FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 12. srpnja

Autor: mkov
ZAGREB, 12. srpnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općega servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 12. srpnja.

ZAGREB - Saborski zastupnici rad će nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o željeznici, kojim se nastoji sustavno i cjelovito urediti područje željezničkoga sustava u Republici Hrvatskoj usklađenoga s europskim zakonodavstvom i uvjetima koji vladaju na konkurentnom tržištu željezničkih usluga Europske unije. Zastupnici će, kako je najavljeno, raspraviti i Zakon o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu koji sadrži odredbe o obveznim odnosima koji u zračnom prometu nastaju iz ugovora o prijevozu putnika i prtljage, o prijevozu stvari, o obavljanju drugih komercijalnih djelatnosti, o zakupu zrakoplova, u slučaju štete koju zrakoplov u letu nanese osobama i stvarima na zemlji. (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav održat će sjednicu s jednom točkom dnevnog reda na kojoj će, na prijedlog skupine zastupnika u Saboru, raspravljati o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava Republike Hrvatske (9 sati, dvorana Josipa Jelačića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Predsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Zoran Milanović sazvao je sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela. Na sastanku će sudjelovati, među ostalima, potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Branko Grčić, ministri Željko Jovanović, Mirando Mrsić i Gordan Maras, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost Neven Budak, zamjenici ministara Boris Lalovac, Marijan Cesarik, Berislav Šipuš i Anton Leverić, predstavnici fakulteta, škola, sindikata (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka, s kojega će se objaviti priopćenje.

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom trebalo bi početi novo suđenje glavnom tajniku HNS-a Srećku Ferenčaku, koji je u tzv. aferi nanbudo zajedno s Petrom Turkovićem nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora, ali je presudu u međuvremenu ukinuo Vrhovni sud. Pred sudskim vijećem Tanje Pavelin Borzić, Ferenčak i Turković ponovno bi se trebali očitovati o optužbama da su zlouporabili položaj i ovlasti, jer su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu. U svojim ranijim obranama odbacili su sve što im se stavlja na teret, ističući da su u projekt uložili vlastiti novac te da nikoga nisu oštetili (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Državni zavod za statistiku predstavit će na konferenciji za novinare podatke Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine o stanovništvu prema zakonskome bračnom stanju, o vrsti zajednice u kojoj osoba živi, o ženama starijim od 15 godina prema broju živorođene djece, o stanovništvu s teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te podaci o kućanstvima i obiteljima. Rezultate će predstaviti Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (11 sati, dvorana 101 Državnog zavoda za statistiku, Ilica 3).

ZAGREB - Svečano će se zatvoriti IPA 2008 twinning projekt "Potpora reformi kaznenog postupka", kojemu je cilj bio poboljšati učinkovitosti i djelotvornosti prethodnoga postupka u kaznenim postupcima te pružiti potporu sudovima, državnom odvjetništvu i Ministarstvu unutarnjih poslova u primjeni novog Zakona o kaznenom postupku. Na zatvaranju projekta, vrijednoga više od milijun eura, trebao bi biti ministar pravosuđa Orsat Miljenić, šef Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević, veleposlanici (10 sati, vijećnica Hrvatske gospodarske komore, Nova cesta 3-7).

ZAGREB - U povodu prijedloga Udruge hrvatskih sudaca za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima i Zakona o Državnom sudbenom vijeću održat će se konferencija za novinare na kojoj će govoriti predsjednik te udruge Đuro Sessa, zamjenik predsjednika Marin Mrčela, dopredsjednici Vesna Katarinčić i Damir Kontrec (12,30 sati, Velika dvorana I. kat, Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Na okruglom stolu "Diskriminacija - mehanizmi zaštite – ostvarivanje prava na jednako postupanje" predstavit će se godišnji Izvještaj o praćenju provedbe Zakona o suzbijanju diskriminacije i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći te dokument "Kišobranom protiv diskriminacije", Analiza dizajna Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije u Hrvatskoj od 2008. do 2013. i prijedlozima za poboljšanja. Bit će riječi i o prijedlogu novoga Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je upravo upućen na prvo čitanje u Hrvatski sabor. Okrugli stol organizira Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek s partnerima Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar i Srpski demokratski forum, u suradnji s Centrom za mirovne studije Zagreb (10,30 sati, Hotel International, Miramarska 24).

ZAGREB - Predstavit će se rezultati prve godine provedbe Nacionalne strategije stvaranja poticajnoga okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. i internetska platforma za javno praćenje napretka u provedbi Nacionalne strategije. Taj strateški dokument, kojim Vlada podupire jačanje pravnoga, financijskoga i institucionalnog sustava potpore djelovanju organizacija civilnoga društva kao važnih čimbenika društveno-ekonomskoga razvoja Hrvatske, usvojen je prije godinu dana (10 sati, Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, Radnička cesta 80/V).

ZAGREB - Svečana dodjela diploma studentima diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orleansu iz područja bioindustrijske tehnike. Suradnja dvaju sveučilišta na tom studiju temelji se na sporazumu iz 2007., prema kojem je studentima zagrebačkoga Sveučilišta koji studiraju molekularnu biotehnologiju na Prirodoslovnomatematičkom fakultetu i bioprocesno inženjerstvo na Prehrambenobiotehnološkom fakultetu omogućeno pohađanje dijela nastave u Orleansu i praksa u francuskim tvrtkama. Četvrtoj generaciji studenata diplome će uručiti rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i profesor Daniel Hagege sa Sveučilišta u Orleansu (10 sati, aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14).

ZAGREB - Konferencija za novinare Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj će rektor Aleksa Bjeliš i prorektori izvijestiti o nekoliko tema sa sjednice Senata. Među ostalim, bit će riječi o prijedlogu Ugovora o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti 2013., 2014. i 2015. Rektor će komentirati zakonske prijedloge vezane uz znanost i visoko obrazovanje, a jedna od tema konferencije bit će i sanacijski postupak SC-a Sveučilišta u Zagrebu (11 sati, mala vijećnica Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14).

ZAGREB - Međunarodna konferencija "Hrvatska znanost u Europskoj Uniji" kojom se želi obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, pokazati dosadašnja postignuća hrvatske znanstvene zajednice u europskom istraživačkom prostoru, te pripreme za novi okvirni program EU za istraživanja i inovacije Obzor 2020. U radu konferencije sudjelovat će vodeći hrvatski znanstvenici, predstavnici europskih institucija te predstavnici gospodarstvenika (10 sati, Velika dvorana Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

Dežurni urednici:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Mate Kovačević

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙