FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poništena presuda Jašareviću i naloženo novo suđenje

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. srpnja 2013.(Hina) - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je osuđujuću presudu srbijanskom državljaninu Mevlidu Jašareviću koji je u listopadu 2011. godine napao američko veleposlanstvo u Sarajevu te je naložilo novo suđenje, izjavio je u četvrtak Jašarevićev branitelj Senad Dupovac lokalnim medijima.

U Sudu BiH tijekom dana nije bilo moguće dobiti potvrdu te informacije uz obrazloženje kako sve strane u postupku nisu dobile pismeni otpravak presude a Tužiteljstvo BiH iako je dobilo sudsku odluku nije imalo komentar.

Jašarević je u prosincu prošle godine pred prvostupanjskim vijećem Suda BiH osuđen na 18 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za kazneno djelo terorizma a odvjetnik Dupovac tvrdi kako je prizivno vijeće tu presudu oborilo zbog bitnih povreda odredbi zakona o kaznenom postupku.

Prizivno je vijeće ipak, kako tvrdi odvjetnik, potvrdilo oslobađajuću presudu koja je u prvostupanjskom postupku izrečena Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću. Njih je optužnica teretila da su Jašareviću pomagali u pripremanju i izvršenju terorističkog napada.

Jašarević je državljanin Srbije no bio je pripadnik zajednice radikalnih islamista-selefija smještenoj u Gornjoj Maoči kod Brčkog. On se 28. listopada 2011. godine pojavio naoružan automatskim oružjem i eksplozivom pred američkim veleposlanstvom u Sarajevu te je bez povoda zapucao. Na zgradu je ispalio više od stotinu metaka a pri tom je teško ranio jednog policajca angažiranog na osiguranju.

Tijekom istrage izjavio je kako je to učinio u znak prosvjeda zbog američke vojne intervencije u Afganistanu odnosno s ciljem da vlade zapadnih država natjera da povuku svoje vojnike iz te zemlje.

Zbog napada na veleposlanstvo optužnicu protiv Jašarevića podignulo je i američko ministarstvo pravosuđa no njegovo izručenje do sada nije zatraženo od vlasti BiH.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙