FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost

Autor: gvla
ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Nikola Tesla bio je genij koji je promijenio svijet više nego ikoji drugi znanstvenik, veliki humanist koji je sve svoje ideje nesebično darovao svijetu i kozmopolit koji je postao uzor i prekretnica u tehnološkom razvoju čovječanstva, rečeno je večeras u Zagrebu na središnjoj svečanosti trodnevne manifestacije "Tesla&Friends" u organizaciji istoimene udruge, na kojoj su uručene godišnje nagrade "Nikola Tesla - genij za budućnost".

Predsjednica Udruge Dragica Mihajlović kazala je kako svojim djelovanjem Udruga Nikola Tesla - genij za budućnost nastoji popularizirati Teslinu ostavštinu, ali i potaknuti razvoj boljeg društva temeljenog na Teslinim humanističkim idejama. "Teslina velika ostavština kojom je zadužio čovječanstvo, njegova duhovnost i humanizam, izvor su nadahnuća i stvaralaštva za bolju budućnost", kazala je Mihajlović uoči svečanog proglašenja pobjednika u Hotelu Esplanade.

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije, a ove su godine dobitnicima proglašeni učenica Srednje škole Sesvete Marijana Mišić, u kategoriji "Kviz znanja iz područja fizike i poznavanja lika i djela Nikole Tesle"; projekt "Posebni svjetleći suveniri i uporabni predmeti Nikola Tesla" autorice Branke Čepuran, u kategoriji "Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet, suvenir, inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslina izuma", te u kategoriji "Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja" Tino Herljević, student Američkog koledža za menadžment i tehnologiju, za projekt "Prijenos podataka laserom".

Mišić i Herljević govorili su o tome što ih najviše kod Tesle fascinira, a u panel diskusiji mladih na temu "Zašto je Tesla genij?" pridružili su im se i devetogodišnja Nika Zlatar, učenica Osnovne škole Sveta Klara, te prošlogodišnja laureatkinja nagrade "Nikola Tesla - genij za budućnost" Petra Tumir, učenica zagrebačke XI. gimnazije. "Tesla je bio stvarni genij koji je sve ostvario zahvaljujući svojem talentu, a sve što je činio, činio je za dobrobit čovječanstva", poručili su.

Održan je i okrugli stol pod nazivom "Portret genija: Tesline ideje o prirodi i energiji svemira u svjetlu suvremene fizike" u kojemu su sudjelovali svjetski poznati hrvatski fizičar Davor Pavuna, beogradski inovator i istraživač Teslinih izuma Goran Marjanović i znanstveni suradnik na Institutu za filozofiju Luka Boršić. Složili su se kako je riječ o velikom vizionaru i istinskome geniju koji je nepovratno izmijenio svijet.

Tesla je nedvojbeno najveći znanstvenik "onoga što će tek doći", zaslužan za elektrifikaciju planeta, "što je toliko fundamentalno da predstavlja najveći događaj prošloga stoljeća", kazao je Pavuna, koji je posebno za tu priliku doputovao iz Švicarske. Marjanović je istaknuo da Tesla nije bio znanstvenik u konvencionalnom smislu već je, naprotiv, najčešće bio u sukobu s konvencionalnom znanošću, zbog čega je često osporavan. "Ipak, riječ je o znanstveniku koji je izuzetno zadužio čovječanstvo jer začeci svega Teslino su djelo", kazao je.

Boršić se osvrnuo na današnje doba znanstvene i tehnološke revolucije koja je izravni rezultat Teslinih izuma. "Danas živimo u dobu koji bismo mogli nazvati 'Teslinom galaksijom' u kojoj dominira vizualno-električna strujna komunikacija, koja će imati nesagledive posljedice na čovječanstvo a što sve možemo zahvaliti Teslinim dalekovidnim izumima", kazao je Boršić.

Okupljene je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da Tesla nije bio samo "Ličanin, Hrvat ili Srbin, već građanin svijeta čiji je kozmopolitizam, uz njegove izume, njegova najveća vrlina".

Proslava Teslinog rođendana završit će u četvrtak 11. srpnja predavanjem u Tehničkom muzeju, kustosa muzeja Renata Filipina, velikog poznavatelja života i rada Nikole Tesle.

(Hina) xgvla ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙