FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaplijenjena imovima Bernarda Tapieja

Autor: bnov
PARIZ, 10. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Francusko pravosuđe naredilo je zapljenu imovine poduzetnika Bernarda Tapieja, optuženog za "organiziranu prijevaru" u aferi arbitraže u koju je umiješana i ravnateljica Svjetskog monetarnog fonda Christine Lagarde, rekao je u srijedu sudski izvor.

Suci smatraju, kako piše Le Monde, da je Bernard Tapie bio "glavni korisnik" uplata organizacije Consortium de realisations (CDR), koja je pod pokroviteljstvom države zadužena za pasivu banke Credit Lyonnais, "u okviru prijevare za koju se čini da je jedan od organizatora".

Suci su odredili 28. lipnja, uz pristanak pariškog državnog odvjetništva, zapljenu brojnih dobara koja su pripadala Tapieju.

Poslovni čovjek, nekadašnji ministar pod predsjednikom Francoisom Mitterrandom, bivši vlasnik nogometnog kluba Olympique iz Marseillea, glumac i vlasnik medija, 70-godišnji Bernard Tapie optužen je u okviru istrage o kontroverznoj arbitraži u njegovu sporu s bankom Credit Lyonnais u prodaji tvrtke za sportsku opremu Adidas koja mu je odobrila 403 milijuna eura 2008.

Afera je u Francuskoj otkrila spektar sukoba interesa politike i poslovnog svijeta. Neki sumnjiče bivšeg predsjednik Nicolasa Sarkozyja da je favorizirao Bernarda Tapieja zahvaljujući mu za podršku u kampanji 2007.

Tapie međutim tvrdi da je istraga "urota" protiv njega te u "dosjeu" nema zapravo ničega.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙