FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PAMPLONA - Šest andaluških bikova projurilo je u ponedjeljak ujutro uskim uličicama Pamplone drugog dana proslave San Firmina, u utrci u kojoj su četiri trkača ozlijeđena, prema podacima mjesnih vlasti.Točno u osam sati ujutro puškom je dan znak za početak utrke po uličicama na kojima se guralo više tisuća ljudi u utrci koja je trajala 2 minute i 27 sekundi, sve do gradske arene u kojoj tradicionalno poslijepodne bikovi skončaju na koridi. Nekoliko trkača je palo na najopasnijim zavojima, a četvorica su hospitalizirana, iako nitko nije proboden, prema podacima regionalne vlade Navarre.

BANDA ACEH - Petorica Indonežana provela su četiri dana zatočena na drvu okruženom sumatranskim tigrovima prije nego su u ponedjeljak spašeni.

Spasioci su uspjeli otjerati divlje životinje a muškarci su smrtonosnu avanturu završili dehidrirani, gladni i preplašeni. Bijes tigrova izazvali su u četvrtak kad se u stupicu koju su postavili antilopama i jelenima uhvatilo mladunče tigra koje je umrlo. Pred bijesnim zvjerima utočište su potražili na drvu a u napadu tigrova šesti je muškarac smrtno stradao. Tim od 30 policajaca i vojnika pronašao ih je još u nedjelju ali se nisu usudili približiti jer su tigrovi još kružili oko drva pa su pozvali stručnjake koji su tigrove na kraju uspjeli otjerati. Muškarci su preživjeli pijući kišnicu. Sumatranski tigar najmanji je tigar i ugrožen je te se procjenjuje da u divljini živi njih još 400 do 500.

LONDON - Najstarija unuka kraljice Elizabete Zara Phillips i ragbijaš Mike Tindall čekaju svoje prvo dijete koje će se roditi iduće godine, objavila je Buckinghamska palača, a prenosi BBC. Kći princeze Anne udala se za Tindalla 30. srpnja prošle godine u Škotskoj. Buckinghamska palača navodi da je mladom paru "jako drago da može objaviti da Zara Tindall čeka bebu. To će biti prvo dijete Mikea i Zare i treće princezino unuče." Palača također dodaje da su članovi obje obitelji jako sretni zbog te vijesti.

LONDON - William i Catherine su možda moderni roditelji, ali njihovo će dijete jednog dana sjesti na kraljevski tron te će se stoga rođenje buduće prijestolonasljednice ili nasljednika odigrati po brižljivo utanačenom protokolu. Nekada je kraljevskom rođenju nazočio ministar unutarnjih poslova kako bi se zajamčio legitimitet djeteta, no, na sreću za Kate, ta se tradicija ne primjenjuje od kraja 30-ih godina. Zbog toga bi rođenju bebe trebao nazočiti William, kao što je njegovom rođenju nazočio Charles. Prvi će o rođenju djeteta biti obavješteni kraljica, uski krug kraljevske obitelji i Kateini roditelji, a potom će kraljevski liječnici potpisati obavijest i izvjesiti ju na Buckinghamskoj palači. Istovremeno će palača, u skladu s modernim vremenima, tu informaciju objaviti na Twitteru i Facebooku. Obavijest o rođenju kraljevske babe popratit će 62 počasna plotuna s Londonske kule i 41 plotun iz Green Parka, u blizini Bickinghamske palače. Kraljevska djeca obično imaju pet ili šest kumova, a prvi kandidati su Harry, Williamov brat, te Pippa i James, Kateini sestra i brat.

LONDON - U londonskoj galeriji Tate u listopadu će se otvoriti izložba s umjetninama koje su tijekom stoljeća bile žrtvom ideoloških napada i vandalizma, a među njima je i oštećena Kristova skulptura iz 16. stoljeća. Tijekom stoljeća umjetnine su razbijane, rezane, lica modela uništavana, a neka su čak i raznesena bombama pa će galerija Tate 2. listopada izložiti britanska djela koja su od 16. stoljeća do danas bila žrtvom napada. Središnji eksponat bit će oštećena skulptura Krista koja je stotinama godina ležala ispod kamenog poda kapele u Mercers Hall u središtu Londona a otkrivena je 1954. Stručnjaci vjeruju da je tamo sakrivena kako bi ju se zaštitilo od daljnih napada. Statui mrtvog Krista s početka 16. stoljeća nedostaju kruna od trnja, ruke i potkoljenice i vjeruje se da su oštećenja rezultat brutalnog napada vjerskih reformatora.

NEW YORK - Stanovnici malog mjesta Chesnee u Južnoj Karolini nemoćni su pred bizarnim uređenjem eksterijera obiteljske kuće koje izaziva nelagodu u susjedstvu, pa su pozvali u pomoć i lokalne vlasti i medije no za sada bez rezultata, prenose američki mediji. Vlasnik kuće objesio je odrezanu plastičnu okrvavljenu glavu s jednog od prozora, stakla zamrljao crvenim mrljama koje nalikuju na krv, ulaz ogradio žutim trakama, a na prilazu kući kredom je na asfaltu iscrtao obris tijela i ogradio ga trakama, što je uznemirilo stanovnike inače urednog predgrađa. Prekrasna kuća ranije je bila na prodaju no vlasnik je odustao od prodaje i 'preuredio' eksterijer nakon sukoba sa susjedom oko uređenja okućnice. U dvorištu su tako ostali samo panjevi nakon što je porezano svo ukrasno drveće a umjesto vrtne fontane ispred kuće osvanula je zahodska školjka s posađenom biljkom. U jednom od prozora postavljena je i plastična ruka koja pokazuje susjedima srednji prst.

Otac vlasnika kuće kaže kako njegov sin ima pravo urediti kuću i njezin okoliš po svom ukusu a za pravo su mu dale i lokalne vlasti koje su uspjele jedino u molbi da ukloni 'prostu' plastičnu ruku s prozora. "Sve dok uređenje nije nepristojno, ne možemo ništa učiniti", kažu predstavnici gradske vlasti.

LONDON - Pobjednik ovogodišnjeg finala teniskog turnira u Wimbledonu Andy Murray još se ne namjerava ženiti iako je u vezi s Britankom Kim već sedam godina, prenose u ponedjeljak britanski mediji."Još nisam o tome razmišljao", kazao je Murray (26) kad su ga nakon pobjede upitali kani li se vjenčati s djevojkom s kojom živi od 2010. godine. Murray je upoznao 25-ogodišnju Kim Sears preko njezina oca, trenera ženskog tenisa, na jednom turniru u SAD-u i udvarao joj se šaljući joj cvijeće i poruke. Zajedno su počeli živjeti 2009. no ubrzo su se rastali da bi se šest mjeseci kasnije pomirili kad su zaključili da ne mogu jedno bez drugog. Murray je prvi Britanac koji je osvojio Wimbledon u posljednjih 77 godina, a među čestitarima bila je i britanska kraljica koja mu je uputila privatnu poruku.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙