FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Večeras počinju 53. glazbene večeri u sv. Donatu

Autor: barn
ZADAR, 9. srpnja 2013. (Hina) - Programom "Opera pod zvijezdama" večeras se na zadarskome Forumu svečano otvaraju 53. glazbene večeri u sv. Donatu.

U glazbenom spektaklu sudjelovat će 170 članova Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a koji će pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića izvesti neke od najljepših arija iz opera Giuseppea Verdija i Richarda Wagnera u čast 200. obljetnice rođenja dvojice skladatelja.

Kao solisti nastupit će sopranistice Valentina Fijačko i Martina Zadro, mezzosopranistica Dubravka Šeparović-Mušović, tenor Tomislav Mužek, bariton Ljubomir Puškarić te basovi Ivica Čikeš i Giorgio Surian.

Glazbene večeri u sv. Donatu traju do 14. kolovoza, a na programu je 11 koncerata koji će se, osim na Forumu, održavati u sv. Donatu i klaustru sv. Frane. Glazbene večeri završit će u katedrali Mozartovom Velikom misom u izvedbi Zadarskoga komornog orkestra i Slovenskoga komornog zbora pod ravnanjem Ivana Repušića.

Zvijezda ovogodišnjih večeri bit će Danac Lars Urlik Mortensen, dirigent okićen Grammyjem i mnogim međunarodnim nagradama, a u Zadru će nastupiti s EUBO - Baroknim orkestrom Europske unije.

Po riječima Jurice Šoše, ravnatelja najpoznatije zadarske kulturne manifestacije, Glazbene večeri nastavljaju njegovati muzikološki trud maestra Ede Mičića koji u arhivu otkriva zadarske stare majstore i prilagođava ih za modernu izvedbu.

Na repertoaru ovogodišnjih večeri naći će se i renesansna glazba Monteverdija, Palestrine, Byrda i drugih, koju će izvesti ansambl za ranu glazbu Marco Polo pod vodstvom Ante Milića.

Vokalni kvartet Cantores Maruli izvest će projekt Marina Kapora Kaporela, nazvan Priča o Marku Maruliću, a jedna će večer biti posvećena i Milki Trnini, jednoj od najvećih hrvatskih i svjetskih opernih umjetnica. Tom će prigodom Dubravka Šeparović-Mušović u pratnji pijanista Đorđa Stanettija izvesti djela Wagnera, Schönberga i Gotovca.

(Hina)xbarn ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙