FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Reciplaža" u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH

Autor: agrb
ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - S umjetničkim izlošcima nadahnutima otpadom s korčulanskih plaža, izložba "Reciplaža" koja se otvara 11. srpnja u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, uz temeljna ekološka pitanja današnjice propituje i strategije empatijskog dizajna koji stvarima pripisuje karakter.

Izložba je nastala suradnjom Valerije Jurjević (fotografije), Sande Hančević (tekstovi) i Darka Fritza (koncept izvedbe i grafičko oblikovanje) kroz neformalnu mrežu kor::net (Korčula network).

Prvobitni koncept Sande Hančević i Valerije Jurjević predstavila je 2008. udruga Bašćina iz Lumbarde u svojoj galeriji 3VOLTA. Okosnica izložbe tada je bilo smeće koje more zimi naplavi po plažama, a koje su autorice iskoristile kao medij komuniciranja temeljnih ekoloških pitanja današnjice – recikliranja materijala te pohrane smeća i otpada.

Fotografije Valerije Jurjević pratili su tekstovi Sande Hančević iz kojih se moglo iščitati što se sve o smeću i otpadu može naučiti, uključivši i sekundarne informacije poput povijesnog razvoja pojedinih vrsta materijala.

Prema konceptu Darka Fritza prije dvije godine izložba je oblikovno izmijenjena a on je, aplicirajući fotografije otpada na sedam ležaljki za plažu, osim novog postava ostvario i proizvod kojemu je moguća praktična primjena na plažama. Prizorima otpada, od kojih neki izazivaju i gnušanje, Fritz propituje i strategije empatijskog dizajna.

Po riječima povjesničarke umjetnosti Silve Kalčić, kao u radu Josepha Kosutha "Jedna i tri stolice" na izložbi su u staklenoj vitrini predstavljeni eksplikacijski, kvazileksikografski tekstovi koje je uredila Sanda Hančević, a u drugoj vitrini postavljena je instalacija napravljena od otpada i naplavina sakupljenih na plažama Korčule.

Takav primjer izmaka djela umjetnosti u vizualni jezik empatijskog, odnosno etičkog dizajna može biti i potržišten, poprimiti novi (ne)uzvišeni status turističkog proizvoda, suvenira, ustvrdila je Kalčić u predgovoru izložbe.

Novi koncept "Reciplaže" predstavljen je u Gradskom muzeju Korčula te u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka, koji su dio mreže kor::net, a gostovao je i u Galeriji Brna. Izložba u Galeriji ULUPUH, za koju je ulaz slobodan, bit će otvorena do 26. srpnja.

(Hina) xagrb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙