FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

VUKOVAR - Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, koji u sjećanje na 18 godina od srebreničkog genocida organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, krenuo je jutros s vukovarske Ovčare. Maraton je započeo ispred Spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari, iz koje su 1996. godine ekshumitrani posmrtni ostatci 200 hrvatskih branitelja i civila koje su poubijali pripadnici srpskih paravojnih postrojba i jugoslavenske vojske u studenome 1991., nakon sloma obrane Vukovara. U ultramaratonu sudjeluju hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata - Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka te Mirsad Veladžić iz Daruvara. Oni će u pet dana ukupno pretrčati 227 kilometara. U Srebrenicu bi trebali stići 10. srpnja, uoči obljetnice obilježavanja genocida, kojeg su u tome bosanskom gradiću u srpnju 1995. počinili vojska Republike Srpske pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića i paravojna postrojba "Škorpioni", pod kontrolom MUP-a Srbije. Tada je ubijeno oko 8 tisuća Bošnjaka. "Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a namjera nam je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom zadnjeg rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice", izjavio je novinarima uoči početka ultramaratona predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Kemal Bukvić. Pozvao je sve zainteresirane da im se pridruže na pojedinim etapama maratona. Ultramaraton je podjeljen u pet etapa od kojih je najduža ona 2., od Vinkovaca do Brčkog, oko 54 kilometra. "Čast mi je tračati i ove godine ovaj ultramaraton i pokloniti se svim nevinim žrtvama", kazao je maratonac Elvir Rakipović iz Osijeka koji je osam puta istrčao maraton od Zagreba do Vukovara. Prije početka ultramaratona, podno Spomen obilježja na masovnoj grobnici na Ovčari vijence su položili i svijeće zapalili sudionici i organizator ultramaratona te izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

ZAGREB/VELEHRAD - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na zasjedanju Češke biskupske konferencije u Velehradu predstavio je Crkvu u Hrvatskoj i društvene okolnosti s kojima se Crkva u Hrvatskoj zadnjih mjeseci susreće, istaknuvši važnost buđenja savjesti kršćana. Obračajući se češkim biskupima okupljenima u Nadbiskupijskom liceju „Stojan“ u Velehradu, kardinal Bozanić istaknuo je kako mu je drago podsjetiti i oživjeti veze zajedništva koje povezuju Crkve u Češkoj i Hrvatskoj. Predstavio je i korake nove evangelizacije u Hrvatskoj, posebice u Zagrebačkoj nadbiskupiji, te društvene okolnosti s kojima se Crkva u Hrvatskoj zadnjih mjeseci susreće, priopćio je Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije. "Sada smo zajedno dio Europske unije koja je naša zajednička kuća. Prepoznajmo važnost buđenja savjesti kršćana i katolika, kako bismo zajedno bili spremni dati vlastiti doprinos u društvu, u vrijednostima povezanima sa životom, s kojima se ne može trgovati", naglasio je kardinal Bozanić. Zagrebački nadbiskup jučer je kao Papin izaslanik, u Velehradu predvodio veliku proslavu u prigodi 1150. obljetnice dolaska vjerovjesnika sv. Ćirila i Metoda među slavenske narode.

ZAGREB - Skupina urednika HRT-a koji su bili na jučerašnjoj konferenciji za medije Gorana Radmana reagirala je sinoć na priopćenje Hrvatskoga novinarskog društva (HND), koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka, a u kojem ističu kako su u priopćenju iznesene neistinite tvrdnje pa reagiraju kao prozvani urednici i kao članovi HND-a te traže Dukunu ispriku. Prije svega neistina je, poručuju urednici HRT-a, da je "Radman na današnjoj novinarskoj konferenciji ne samo nervozno, općenito i paušalno izvrijeđao novinare nego i posredno prisilio sve svoje glavne podređene da mu vlastitim prisustvom na konferenciji čuvaju leđa. Rijetko tko se usudio ne doći. Kao da je najnovija afera i njihova, a ne samo njegova osobna stvar." Navode kako nitko od nazočnih glavnih urednika radijskih i televizijskih kanala, portala te produkcijskih odjela na navedenoj konferenciji nije bio niti zbog posredne niti neposredne prisile. Ističu kako "HND kao krovna udruga novinara, pa tako i njezin predsjednik, ne smiju sebi dopustiti napisati niti potpisati takvo priopćenje ne provjerivši pri tom uvredljive tvrdnje koje iznosi". "Svatko od nazočnih ondje je bio prema vlastitom izboru, a u ovome trenutku svima nama jedini je i zajednički cilj - dobrobit HRT-a", stoji u poruci HRT-ovih urednika. "Navedenim citatom, gospodine Duka, nećete narušiti niti naš cilj niti naš ugled, ali njime ste ozbiljno narušili svoj profesionalni kredibilitet kao i kredibilitet društva na čijem ste čelu", pišu urednici i kako navode "zbog svega navedenog, traže javnu ispriku Zdenka Duke.

SPLIT - Ravnatelj Splitskog ljeta i intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Tonči Bilić, koji je osam mjeseci na čelu te kazališne kuće, zadovoljan je bogatim programom ovogodišnjega Splitskog ljeta koje će ove godine publici predstaviti jednu baletnu, dvije dramske i dvije operne premijere. Program je raznovrstan i sve je usredotočeno na autore i autorske osobnosti koje će raditi program, a sama tema programa govori o novcu, kritizirajući današnje društvo i sveprisutni konzumerizam. "Riječ je o bitno većem programu i bit će dosta komplicirano, ali ne i nemoguće, sve ostvariti u tako kratkom vremenu. No ja sam dolaskom u ovo kazalište i obećao bogatiji program jer smatram da nema smisla da neko kazalište ne proizvodi program. U drugom dijelu sezone bili smo racionalni pa smo neke operne naslove i skinuli kako ne bismo dodatno trošili, no unatoč tome ćemo u ljeto i jesen morati 'izbaciti' nekoliko premijera koje imaju svoju težinu", rekao je splitski intendant u razgovoru za Hinu otkrivajući da ove jeseni razmišljaju splitskoj publici ponuditi operu "Traviata" Giuseppea Verdija i dramu "Majka hrabrost i njezina djeca" Bertolta Brechta. Bilića nije uznemirila peticija koju su nedavno potpisivali vlasnici trgovina s Peristila kako bi "natjerali" gradsku vlast da se ta bitna gradska i turistička šetnica u špici sezone ne zatvara zbog Splitskog ljeta. Drago mu je što je zaživio turizam u gradu, pogotovo u staroj jezgri, ali misli da Splitsko ljeto bez Peristila ne može jer je tamo punih 60 godina.

ZAGREB/BRISBANE - Reprezentacija mladih hrvatskih informatičara sudjeluje na 25. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (International Olympiad in Informatics – IOI 2013.) koja se od 6. do 13. srpnja održava u Brisbaneu, u Australiji. Uz Hrvatsku, nastupaju i reprezentacije iz više od 80 zemalja svijeta, izvijestio je Krešimir Malnar, v.d. tajnik Hrvatskog saveza informatičara. U našoj reprezentaciji su četvorica učenika srednjih škola, koji su imali najbolje rezultate na ovogodišnjoj 19. Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, u travnju u Zagrebu, te na Izbornim pripremama od 7. do 10. svibnja. To su Domagoj Ćevid - 4. razred zagrebačke V. gimnazije; Mislav Balunović - 3. razred Gimnazije 'Matija Mesić' u Slavonskom Brodu; Ivan Lazarić - 2. razred, iz Društva informatičara Pule; te Mislav Bradač - 3. razred zagrebačke V. gimnazije. S njima su na IOI u Australiji voditelji Aron Bohr i Anton Grbin, te Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee). IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka u programskim jezicima Pascal, C i C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

ŠIBENIK - Djeca okupljena na likovno-ekološkoj radionici u sklopu 53. Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik izradila su mural na temu "Jadransko more – čisto i bistro", postavljen na Trgu Pavla Šubića, porućujući kako je važno očuvati morski svijet. Kroz strukturiran didaktički pristup prilagođen dječjoj dobi, polaznici radionice, u dobi od četiri do 13 godina, educirali su se o važnosti zaštite morskih biljnih i životinjskih vrsta te su svoj ekološki doživljaj pretočili u maštoviti mural, izvijestili su iz danas iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je sa šibenskom Gradskom čistoćom organizirao radionicu. Radionicu je vodio Patricio Aguero, ilustrator i dramski umjetnik iz Venezuela, koji inače već deset godina živi i radi u Zagrebu. Djeca su naučila osnove izrade ilustracija, kako se priprema zidna površina za izradu murala, te kako koristiti materijale na velikim površinama, rekao je. "Gradska čistoća Šibenik i dosad je imala slične radionice u sklopu dječjeg festivala te smo prije dvije godine organizirali radionicu u sklopu koje su se oslikavale kartonske kutije za sakupljanje papira", rekla je project manager u šibenskoj Čistoći Jelena Perkov.

ZAGREB - Maloljetni mladić smrtno je stradao danas u naletu vlaka, izvijestila je zagrebačka policija. Vlak je na mladića (1996.) naletio u 3,10 sati kod Trokuta u Novom Zagrebu, a od zadobivenih ozljeda umro je u 10,30 sati.

ZAGREB - Prijepodne je opljačkana Imex banka u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, izvijestila je zagrebačka policija. Pljačka se dogodila nešto poslije 10 sati, ozlijeđenih nema, a odnesen je novac, navodi se u kratkom priopćenju. U priopćenju se ne navodi broj počinitelja niti iznos ukradenog novca.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙