FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Saborska oporba zatražila je danas od Vlada da povuče izmjene Zakona o elektroničkim medijima, s obzirom da je protiv njih glasovao i matični saborski odbor. Ako je matični odbor glasovao protiv, onda nema dvojbe, zakon treba povući i doraditi, poručili su oporbeni, ali i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Ako se mišljenja odbora neće poštovati, čemu onda postoje, pita se oporba koja, ne bez ironije, predlaže da se odbori ukinu i tako Sabor uštedi. I dok zastupnici većine hvale zakon, a neke njegove dijelove drže "naprosto naprednim", oporba ga žestoko kritizira, posebno nova pravila za dodjelu novca iz Fonda za pluralizam elektroničkih medija, koja smatraju diskriminatornima i smišljenima samo kako bi se kontrolirao medijski prostor. Pristup Fondu, po novome, omogućio bi se i neprofitnim elektroničkim medijima. Kao neprofitni pružatelji medijskih usluga u zakonu se navode ustanove, vijeća i udruge nacionalnih manjina, obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, vjerske zajednice, studentske, školske i udruge građana te druge nevladine udruge s pravnom osobnošću, kao i neprofitne zadruge posvećene zadovoljavanju obrazovnih, informativnih, znanstvenih, stručnih, umjetničkih, kulturnih, vjerskih i drugih potreba javnosti. Nakon što je Sabor donio nerazboritu, diskriminirajuću odluku o nejednakom oporezivanju dnevnih novina, na temelju ingeniozne formule o 25 tisuća riječi, pred nama je prijedlog o još jednoj diskriminaciji. Izglasamo li danas ovakav zakon, bit će to jedno javno zlo, a ne javno dobro", rekao je laburist Branko Vukšić. Smatra da se neprofitnost ne bi smjela tumačiti kao dokaz da netko ispunjava javni interes, a boji se i da bi izdvajanje dijela novca iz Fonda moglo ugroziti lokalne televizijske i radijske postaje koje zapošljavaju dvije tisuće ljudi i dovesti u pitanje mrežu lokalnih elektroničkih medija. "Nije riječ o kaosu, nego o smišljenoj politici s ciljem kontrole medijskog prostora novcem poreznih obveznika", uzvraća Jasen Mesić (HDZ) i kaže da smo na tom tragu imali i "loš Zakon o HRT-u i smjene u Hini". Mesić je uvjeren da će novac iz Fonda dobiti "kvazineovisni portali određenih udruga kojima ćemo svake godine plaćati da bi govorili dobro o vlasti". I Sunčana Glavak smatra da Ministarstvo kulture ugrožava cijeli sustav kako bi zadovoljilo partikularne interese budućih korisnika Fonda. Damir Rimac (SDP) kazao je, međutim, da je riječ o "razumnom malom kmoraku u reformi koja se provodi". Podsjetio je da neprofitni mediji ne iskazuju profit i da su im plaće limitirane, no kriterij za dodjelu novca iz Fonda medijima koji iskazuju interes za lokalni i regionalni kulturni razvitak smatra "malkice nedovoljno definiranim".

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za medije, laburist Branko Vukšić ispričao se danas javnosti jer je podržao imenovanje Gorana Radmana na čelo HRT-a. Vukšić smatra da bi Radman "zbog potpunog gubitka vjerodostojnosti, već danas trebao podnijeti ostavku". "Ravnatelj je morao otići s Prisavlja onoga časa kad je uhvaćen da je u sukobu interesa. Uostalom, dao je riječ da će otići ako Povjerenstvo donese za njega nepovoljan pravorijek. Umjesto da časno ode, ravnatelj kojeg sam smatrao najboljim od šest kandidata te za njega glasao, zbog čega se ispričavam javnosti, upetljava se iz afere u aferu", rekao je Vukšić, u raspravi o izmjenama Zakona o elektroničkim medijima. "Radman nije znao čak ni to da ne može biti ujedno član Nadzornog odbora Hypo banke i ravnatelj javnog servisa koji posluje s 1,5 milijarde kuna. Ne zna treba li prijaviti imovinu drugoj državi. Čini se da se o tome savjetovao s gospodinom Sanaderom, koji također nije prijavio silne milijune u stranim bankama, smatrajući valjda, kao što to nekad reče Smiljko Sokol, novac nije imovina", dodao je. Ante Babić (HDZ) kaže da nije važno je li Radman hotel na Bohinjskom jezeru prijavio u imovinskoj kartici, nego od koga ga je kupio, čime ga je platio i je li za to platio porez. "Ministar Linić se ovih dana voli slikati i davati izjave o svojoj vjerodostojnosti, principijelnosti i legalizmu kada je u pitanju fiskalizacija na zelenim tržnicama, ali isto tako bi trebao javno obznaniti i prodaju SDP-ove nekretnine u Nazorovoj i je li i kada za tu nekretninu plaćen porez", rekao je Babić.

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mišljenja je kako je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u sukobu interesa jer u svojoj imovinskoj kartici nije naveo svu svoju imovinu, odnosno hotel Vila Park u Sloveniji. Predsjednica Povjerenstva Dalia Orešković izvjestila je na današnjoj sjednici kako je Radman 2. srpnja Povjerenstvu uputio zahtjev za izdavanje mišljenja da li u imovinskoj kartici, koju je inače podnio 3. lipnja ove godine, mora navesti svu svoju imovinu. Orešković je navela da je Radman u zahtjevu naveo kako obrazac za popunjavanje imovine nije imao preciznijih uputa te da stoga pita mora li uvesti u karticu svu svoju imovinu i onu u inozemstvu. Citirajući Zakon o spriječavanju sukoba interesa Orešković je rekla da su dužnosnici dužni u imovinsku karticu prijaviti svu svoju imovinu. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključak će donijeti u nastavku sjednice, nakon kraće pauze. Ravnatelj HRT-a Goran Radman u 98,7 postotnom je vlasništvu Hotela Vila Park na Bohinjskom jezeru u Sloveniji. Radmanova tvrtka taj je hotel kupila za 648.765 eura od SDP-a koji je tu nekretninu kao vlasništvo bivšeg Saveza komunista Hrvatske naslijedio nakon raspada SFRJ i nakon što je SDP-u 1993. ta nekretnina pripala kao slijedniku.

OSIJEK - Kriminalističkim istraživanjem koje je USKOK zbog sumnje u korupciju jučer pokrenuo na osječkom Pravnom fakultetu obuhvaćeno je 16 osoba, od kojih se dvije, koje se tereti za protuzakonito posredovanje, nalaze na ispitivanju u zagrebačkom sjedištu USKOK-a, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskog istrazi. Očekuje se kako će nakon ispitivanja USKOK objaviti priopćenje s pojedinostima za koja kaznena djela se terete osumnjičenici. Neslužbeno se doznaje kako će za dvije osobe, koje se nalaze na ispitivanju u Zagrebu USKOK predložiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, o čemu bi poslijepodne trebao odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan jučer je u Osijeku izjavio kako je "u tijeku kriminalističko istraživanje u vezi s koruptivnim aktivnostima određenih osoba na Pravnom fakultetu osječkoga Sveučilišta". Na novinarski upit je li riječ o nastavku akcije "Indeks", Cvitan je odgovorio: "Uvijek je "Indeks", kada je Sveučilište u pitanju".

VUKOVAR/ZAGREB - Novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su danas kaznenu prijavu protiv predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnih zločina, izvjestili su iz odvjetničkog ureda Zvonimira Hodaka. Kaznena prijava, uz ostalo, sadrži opis i mjesta počinjenja kaznenih djela kao i imena relevantnih svjedoka koji govore da je riječ o "osnovanim sumnjama da se radi o najtežim povredama humanitarnog prava, odnosno ratnim zločinima", navodi se te dodaje kako će o ostalim detaljima kaznene prijave javnost biti obaviještena naknadno. U izjavi Hini odvjetnik Hodak potvrdio je kako je prijava protiv Stanimirovića podnesena Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, navodeći kako se u njoj nalaze iskazi "pet ili šest svjedoka". Obrazlažući razloge podnošenja prijave protiv Stanimirovića, Hodak je naveo tada kako je došlo vrijeme da oni koji su sudjelovali u ratnim zločinima tijekom Domovinskog rata, počnu i odgovarati za njih. Također je rekao kako je u Hrvatskoj, prema neslužbenim podatcima, abolirano oko 5.000 ratnih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku, i to prema Zakonu o općem oprostu, iako se, kazao je, ratni zločin ne može abolirati nigdje na svijetu. Predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića u nekoliko su navrata do sada pojedini ratni stradalnici i udruge iz Domovinskog rata sumnjičile za sudjelovanje u počinjenju ratnih zločina na području Vukovara i Tovarnika te je protiv njega podneseno nekoliko kaznenih prijava. "Ni sam više ne znam koliko je bilo kaznenih prijava protiv mene. Mislim sedam ili osam. Dva puta sam saslušavan kao svjedok, a tri puta sam se dragovoljno javio u DORH i po svim iskazima sam oslobođen sumnji što je DORH i objavio", komentirao je Hini najnoviju kaznenu prijavu Vojislav Stanimirović dodajući kako je riječ o "medijskoj hajci koja protiv njega traje već punih 18 godina". Napomenuo je kako je u obrani svojih prava angažirao odvjetnika Antu Nobila. Županijsko državno odvjetništo u Osijeku proljetos je, odgovarajući na optužbe saborske zastupnice Ruže Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) za nepostupanje po kaznenim prijavama protiv Stanimirovića, izvjestilo da - na temelju do sada utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka, te posebno ranije ispitanih svjedoka u predmetima ratnih zločina - nije utvrđeno postojanje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića.

ZAGREB - Odluka Vlade po kojoj HZZO raskida ugovor s većinom privatnih zdravstvenih ustanova u polikliničko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, u suprotnosti je sa Strategijom razvoja zdravstva, a politika Ministarstva dovest će do kolapsa zdravstvenog sustava, ocijenili su danas iz HDZ-a. Naime, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o pravima pacijenta zdravstvena skrb mora biti dostupna teritorijalno i obujmom, što novim restriktivnim mjerama HZZO-a neće biti moguće. Štoviše, produljit će se liste čekanja na usluge polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite, što je jedna od najneugodnijih činjenica za pacijente, priopćio je HDZ-ov Odbor za zdravstvo. Tvrde da je odluka u izravnoj suprotnosti sa Strategijom razvoja hrvatskog zdravstva koju je, kako navode, kao revolucionarnu, upravo u području kvalitete usluga za korisnike, najavljivao ministar Rajko Ostojić. Podsjećaju da je do sada HZZO s privatnim sektorom godišnje sklapao ugovore o zdravstvenoj zaštiti u vrijednosti od oko 500 milijuna kuna, što je svega 2,5 posto svih troškova HZZO-a. Iskustva nama sličnih tranzicijskih zemalja članica EU od 2004. godine, govore o sasvim suprotnoj praksi. U većini tih država udjel privatnog sektora u polikliničko konzilijarnoj zaštiti na teret državnog zdravstvenog osiguranja je 5 do 7 posto, navode.

ZADAR - Na Županijskom sudu u Zadru Dražen Slavica, bivši šibenski vatrogasni zapovjednik, jedini optuženi u Kornatskoj tragediji, danas je počeo iznositi svoju obranu, a rasprava je na početu nakratko prekinuta zbog podneska oštećenih obitelji. Naime, opunomoćenik oštećenih obitelji podnio je sudskom vijeću podnesak s primjedbama na multidisciplinarno vještačenje, pa je rasprava prekinuta na pola sata dok se sudsko vijeće i Slavičina obrana ne upoznaju s navedenim primjedbama. Nakon stanke, Dražen Slavica počeo je iznositi svoju obranu, ali je najprije izrazio sućut obiteljima. "Još jednom izražavam duboku sućut za pogibiju kolega vatrogasaca i njihovim obiteljima. To su bili i moji poznanici i prijatelji", rekao je Slavica i dodao da svojim postupanjem nije ni u jednom trenutku ni na koji način pridonio stradavanju vatrogasaca. Tijekom suđenja koje je počelo prije više od dvije i pol godine, ispitano je više od stotinu svjedoka i vještaka te su ispisane na tisuće stranica zapisnika. Na posljednjem ročištu dovršen je dokazni postupak, a predsjednik Sudskog vijeća zadarskoga Županijskoga suda Boris Babić odbio je prijedlog državnoga odvjetnika za provođenje dodatnih dokaza.

ZAGREB - Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od sada je moguć i u Transfuzijskim centrima u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Splitu i Puli, priopćila je danas Zaklada Ana Rukavina. Upis je omogućen u suradnji Zaklade s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, dodaje se. U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, već upisane osobe ne trebaju se ponovno upisivati. Potrebno je samo popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti, odnosno kompatibilnost potencijalnih donora). Institucije u kojim se može upisati u Registar su odjeli transfuzije na sljedećim lokacijama i to Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, Zagreb, OB „Josip Benčević“, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod, OB Dubrovnik, Roka Mišetića bb, Dubrovnik, 4. OB Varaždin, I. Meštrovića bb, Varaždin, KBC Osijek, Huttlerova 4, KBC Rijeka, Krešimirova 42, Rijeka, OB Zadar, B. Peričića 5, Zadar, KBC Split, Spinčićeva 1, Split te OB Pula, Negrijeva 6, u Puli, izvijestila je Zaklada. "Kako bismo nastavili širiti Registar i tako spašavati ljude diljem svijeta, odlučili smo građanima postupak upisa u Registar učiniti još dostupnijim. Od sada će, uz tradicionalne akcije koje organiziramo, građani moći darivati krv i u Zavodu za transfuzijsku medicinu i time povećati šanse za život bolesnih", izjavila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade.

SPLIT - Zbog sumnje u prijevare 18 osoba za ukupno milijun kuna i udruživanje za kaznena djela, tri su osobe s područja Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske policijske uprave uhićene i privedene u USKOK, a jedna je u bijegu. Kako se doznaje danas u splitskoj policiji, uhićeni su 41 - godišnjak i 63- godišnjakinja koji su bili zaduženi za područje Zagreba i 44- godišnjakinja koja je varala građane u Splitu, dok se za 65- godišnjakom traga. Slučaj su riješili djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske koji su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da su osumnjičeni od 2009. do 2012. godine nudili kredite iz inozemnih fondova lažno se predstavljajući kao zaposlenici nepostojećeg trgovačkog društva iz Austrije. Od 18 su osoba unaprijed tražili uplatu određenih svota novca, na ime troškova obrade kredita, prijevoda dokumentacije, procjene nekretnina, te troškova prijevoza njihovih navodnih putovanja držeći ih cijelo vrijeme u zabludi. Potom su novac od uplata međusobno dijelili, dok nijedan kredit nije realiziran, potvrđeno je u policiji. Kako se neslužbeno doznaje, najviše je oštećenih s područja Splita i Šibenika.

ZAGREB - Zagrebačka filharmonija u ponedjeljak će na Bundeku u sklopu manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto ZgKUL pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog održati koncert s jedinstvenim programom "Salsa Filarmonica", glazbeno-plesni projekt nastao kao spoj vrhunske glazbe i plesne energije u salsa ritmovima. Aranžmane skladbi za "Salsu filarmonicu" napravio je skladatelj i član orkestra Zagrebačke filharmonije Dubravko Palanović. Pod ravnanjem maestra Bjelinskog s orkestrom će nastupiti vrhunski solisti Ricardo Luque, pokretač latino scene u Hrvatskoj te kubanska pjevačica Olvido Ruiz Castellanos. Projekti u kojima profesionalni latino glazbenici izvode standarde latino glazbe u posebnim aranžmanima uz velike simfonijske orkestre već dugo su jedan od hitova u svijetu. Suradnja vrhunskih glazbenika i plesne energije u salsa ritmovima čini "Salsu filarmonicu" jedinstvenim glazbeno-plesnim projektom.

VINKOVCI - Hrvatska granična policija je na prijelazu Bajakovo u teretnom vozilu, kojeg je vozio turski državljanin, pronašla skrivene petoricu državljana Afganistana i jednog državljanina Pakistana. Strani državljani koji su pokušali ilegalno ući u Hrvatsku, pronađeni su jučer u stražnjem dijelu vozila, nakon što je 58-godišnji turski vozač policiji na granici prijavio oštećenje carinskog užeta i sigurnosne brave na stražnjem dijelu teretnjaka, izvjestila je vukovarsko-srijemska policija. Pregledom tovarnog prostora pronađeno je šest osoba koje su nezakonito prešle hrvatsku državnu granicu. Šestorica ilegalnih imigranata protjerana su iz Hrvatske, određena je zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od jedne godine, te je pokrenut postupak povratka u Republiku Srbiju iz koje su nezakonito ušli u našu zemlju.

ZAGREB - Koncertom Zagrebačkih solista, pijanistice Martine Filjak i trubača Vedrana Kocelja u atriju Klovićevih dvora večeras se svečano otvaraju 32. Večeri na Griču. Na programu prvoga koncerta najpoznatijeg zagrebačkog ljetnog festivala bit će izvedena djela Antonia Vivaldija (Koncert u g-molu, RV 157), Charlesa Avisona/Domenica Scarlattija (Concerto grosso br. 3. u d-molu), Srđana Dedića (Concerto grosso) i Dmitrija Šostakoviča (Koncert u c-molu op. 35, za glasovir, trubu i gudače). Večeri na Griču održavaju se u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb (KDZ), a do 1. kolovoza publici će ponuditi trinaest vrhunskih koncerata u rasponu od klasike, preko jazza i zabavne glazbe do world musica. Koncerti će se održavati na gornjogradskim prostorima poput atrija Klovićevih dvora ili crkve sv. Katarine, ali i u Tvornici kulture.

RIJEKA - Koncertom mađarskog sastava Djabe na terasi hotela Kvarner u Opatiji večeras je počeo 13. Liburnia Jazz Festival, tijekom kojega će se na sedam pozornica održati 13 koncerata. Djabe se smatra najboljim jazz/world fusion sastavom srednje Europe, a karakterizira ga virtuozan spoj mađarske folklorne glazbe i jazza. Festival će ove godine trajati do 7. srpnja. Na središnjim, večernjim koncertima sljedećih dana na Ljetnoj pozornici nastupit će Ignacio Berroa Quartet, kojeg predvodi Ignacio Berroa, jedan od najcjenjenijih svjetskih bubnjara poznat po dugogodišnjem radu s Dizzyjem Gillespijem i ugledna portuglaska pjevačica Maria Joao. Uz ove koncerte, na programu je još niz nastupa na više lokacija u Opatiji, među kojima i na brodu (Jazz boat). Nastupit će još i ženski jazz austrijsko-njemačko-hrvatski sastav Chocolate Disaster, portugalsko-hrvatski jazz duo Amalia Baraona i Dinko Stipaničev, duet Albe Nacinovich i Lea Škeca, Bruno Mičetić Trio, splitski sastav Black Coffee s pjevačicom Martine Thomas s Haitija i drugi.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙