FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: neba
LONDON, 5. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon jučerašnjeg snažnog skoka cijena dionica, jer su ulagači suzdržani uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno usmjeriti tržišta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati nepromijenjen na 1.179 bodova, nakon što je jučer skočio 2,4 posto, što je bio njegov najveći dnevni rast u posljednjih 11 mjeseci.

Frankfurtski DAX bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, dok su londonski FTSE i pariški CAC indeks bili u minusu 0,1 posto.

Jučer su ti indeksi skočili između 2 i 3 posto, nakon što je Europska središnja banka jasno poručila da će zadržati kamatne stope niskima koliko bude potrebno i da ne kani skoro odustati od poticajnih mjera.

Premda to pozitivno utječe na tržišta, ulagači nisu spremni znatnije mijenjati pozicije uoči današnje objave podataka o zaposlenosti u SAD-u, koji bi mogli nagovijestiti što će biti s monetarnom politikom u SAD-u.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih porastao za 165.000, manje od 175.000 prošloga mjeseca. Stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, skliznuti sa 7,6 na 7,5 posto.

„Bit će zanimljiv dan. Sada znamo da će ECB i dalje držati kamate niskima, što je pozitivno za tržišta. No, predstoje podaci o zaposlenosti u SAD-u. Ako budu doista dobri, povećat će se mogućnost da Fed smanji poticajne monetarne programe prije nego što se mislilo, što bi kratkoročno bilo negativno za tržišta“, kaže Peter Garnry, strateg u Saxo banci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,1 posto, na 14.309 bodova, najvišu razinu u pet tjedana.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙