FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 4. srpnja

Autor: smar
ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 4. srpnja:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primit će izaslanstvo 63. Samostalnog bataljuna Zbora narodne garde iz Požege te hrvatske branitelje iz Krapinsko-zagorske županije (16 sati, Ured predsjednika Republike, Pantovčak 241).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2; snimatelji i fotoreporteri u Vladi trebaju biti do 9,45 sati). Na dnevnom redu je 40-ak točaka, među njima i prijedlog odluke kojom bi se dala suglasnost Ministarstvu pomrostva, prometa i infrastrukture na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz tvrtke Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb, kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta. Na dnevnom redu su, uz ostalo, i prijedlozi zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države, o naplati poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, o željeznici, kao i zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Vlada će raspravljati i o prijedlog novog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te nizu drugih zakonskih prijedloga. Pred Vladom će se naći i prijedlog izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojima bi se uvela apsolutna zabrana izlaganja, odnosno vidljivosti duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima te zabrana prodaje duhanskih proizvoda iz automatskih naprava. Vlada treba donijeti i odluku o pokretanju pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, imenovanju Vladinog pregovaračkog odbora i davanje ovlasti ministru zdravlja za potpisivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu, uz ostalo, Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom doprinosu, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada i o određivanju granice područja za umanjenu vrijednost nekretnine i Prijedlog zaključka o prihvaćanju inicijative za nabavu besplatnih školskih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Gradu Zagrebu za školsku godinu 2013./2014. (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I, dvorana A).

ZAGREB - U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava sastanak s ciljem posredovanja u uspostavi socijalnog dijaloga u pregovorima za sklapanje Kolektivnog ugovora za razminiranje. Nakon završetka sastanka najavljene su izjave za medije sudionika sastanka. (15 sati, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78, Dvorana A/VI. kat. Fotografi i TV snimatelji mogu snimiti početak sastanka).

ZAGREB - Više od 100.000 hrvatskih korisnika kredita vezanih uz švicarski franak doznat će presudu zagrebačkog Trgovačkog suda u sporu protiv osam hrvatskih banaka koji je pokrenula udruga Potrošač (8,30 sati, Trgovački sud). Sudac Radovan Dobronić objavit će nepravomoćnu presudu točno godinu dana od prvog ročišta u sporu protiv banaka koje je Potrošač tužio zbog valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. U slučaju da se utvrdi da su banke nepošteno ugovarale valutne klauzule u francima uz promjenjive kamatne stope, krediti u toj valuti bi se trebali konvertirati u kune po tečaju na dan sklapanja kredita. Potrošači bi pojedinačno mogli tražiti povrat novca, no to pravo ne bi ostvarili dobivanjem kolektivne tužbe. Riječ je o prvoj takvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa, a Potrošač ističe da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce".

ZAGVOZD - Koordinacija načelnika i gradonačelnika Imotskog i Makarskog područja i braniteljskih udruga, na temu naplate cestarine za tunel Sv. Ilija (8,30 sati, prostorije općine Zagvozd). Koordinaciji će nazočiti i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

VARAŽDIN - Međunarodni okrugli stol – znanstveni skup u organizaciji Hrvatske udruge za ustavno pravo na temu "Referendum narodne inicijative u Hrvatskoj i Sloveniji – ustavnopravno uređenje, iskustva i perspektive". Na skupu sudjeluju ugledni slovenski i hrvatski profesori ustavnog prava (10,30 sati, Gradska vijećnica Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1). Gosti iz Slovenije su Ciril Ribičič, najveći slovenski ustavnopravni autoritet, bivši član Ustavnog suda Slovenije i Igor Kaučič, koji je autor ustavne reforme referenduma u Sloveniji. Prije početka skupa, predsjednik Hrvatske udruge za ustavno pravo Branko Smerdel i Ciril Ribičič dat će izjave novinarima.

ŠIBENIK - Šibenskom gradonačelniku i ravnatelju bolnice Željku Buriću i osoblju bolnice prestižno priznanje "Rodilište – prijatelj djece" uručit će predstavnici UNICEF-a - v.d. predstojnice Ureda i programska voditeljica Đurđica Ivković i koordinator programa "Rodilišta – prijatelji djece" Josip Grgurić (11 sati, Stjepana Radića 83). Time će šibensko rodilište postati 27. od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj sa statusom "prijatelja djece". Svečanosti će nazočiti župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk te predstavnik Ministarstva zdravlja.

Dežurnici urednici:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar/xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙