FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik EBRD: Regiji i dalje značajne financijske potpore

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. srpnja 2013.(Hina) - Države središnje i istočne Europe mogu očekivati nastavak značajne financijske potpore, a postoji akcijski plan čiji je cilj u razdoblju od 2013. do 2014. godine plasirati više od 30 milijardi eura kao potporu održivom razvoju tog dijela Europe, rekao je predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti tijekom radnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Chakrabarti je u razgovoru za sarajevski "Dnevni avaz" u srijedu podsjetio kako su zajednički akcijski plan pokrenule EBRD, Europska investicijska banka (EIB) i Svjetska banka (WB).

"Provedba ide prema planu i ove godine očekujemo ulaganja od oko milijardu eura u zemlje zapadnog Balkana", kazao je Chakrabarti.

Najavio je i nastavak potpore konkretnim projektima, poput gradnje autoceste na koridoru V c koji treba povezati Budimpeštu i Ploče.

Za nastavak provedbe tog projekta kroz BiH odobreno je novih 25 milijuna eura kredita, koji će biti utrošeni za izvedbu radova na dionici južno od Sarajeva te oko novog graničnog prijelaza Bijača prema Hrvatskoj.

"I dalje ćemo snažno podržavati projekt koridora V c", kazao je Chakrabarti "Oslobođenju".

EBRD je dosad u BiH uložila oko milijardu i pol eura, a tijekom ove godine bit će uloženo dodatnih 150 milijuna.

Predsjednik EBRD je u intervjuima za bosanskohercegovačke medije ocijenio kako će se eurozona izvući iz sadašnje financijske krize, no za to će biti potrebno vrijeme i ustrajna politička volja. Istaknuo je kako je, unatoč činjenici da je eurozona još u recesiji, već zabilježen napredak k oporavku, a ohrabrujući signali stižu i iz osobito problematičnih država poput Grčke i Irske.

"Ne kažem da su problemi riješeni, no radi se na tome", kazao je Chakrabarti, dodavši kako će se u budućnosti mnoge zemlje morati pozabaviti pitanjem svoje konkurentnosti u sklopu globalnog gospodarstva.

(Hina) xrmav ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙