FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: Crna Gora može računati na potporu Hrvatske

Autor: dram
PODGORICA, 1. srpnja 2013. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je, u intervjuu crnogorskog agenciji MINA povodom ulaska Hrvatske u EU, da Crna Gora i druge države regije mogu računati na potporu Zagreba na putu ka Europskoj uniji (EU) jer je sigurnosni, politički i gospodarski interes Hrvatske da se cijeli prostor što skorije integrira u Uniju.

Josipović je, u intervjuu koji u ponedjeljak prenose i ostali crnogorski mediji, kazao da Hrvatska svojim susjedima nudi političku i tehničku pomoć i potporu na njihovom putu prema EU, navodeći da je to i čvrsto opredjeljenje i politika vlade te zemlje.

Govoreći o neriješenom statusu Prevlake, Josipović je poručio da Hrvatska neće koristiti svoj status članice EU kako bi na bilo koji način otežavala put svojim susjedima.

"Naprotiv, ponavljam da je naša ponuda pomoći i podrške iskrena i bez fige u džepu. Svjesni smo da postoje otvorena pitanja između naših zemalja, ali smo čvrsto opredijeljeni da ih riješimo kroz dogovor i dijalog", poručio je Josipović.

On je ukazao da je Hrvatski sabor 2011. godine usvojio deklaraciju kojom se jasno navodi da neriješena bilateralna pitanja, između kojih se izričito navode granična pitanja, neće predstavljati prepreku napretku država regije prema Uniji.

Govoreći o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, Josipović je rekao da u tom području vrijede ista opća pravila i načela koja vrijede i za cijeli pregovarački proces.

"Potrebno je stalno iznova dokazivati da nema jednakijih i da nema nedodirljivih. Korupcija je, u manjoj ili većoj mjeri, prisutna svugdje u svijetu. Razlika je samo u volji i načinu na koji se s njom obračunavamo", rekao je Josipović.

On je dodao da Hrvatska želi biti partner državama regije u savladavanju reformskih procesa koje je i Zagreb prošao. "Želimo da imate koristi od naših iskustava. Želimo da izbjegnete eventualne greške koje smo sami napravili te da brže i efikasnije svladate neke zahtjeve i prepreke. Podržat ćemo vas i bit ćemo vaši zagovornici u nastavku procesa proširenja", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je kazao da je ulazak Hrvatske u EU početak novog razdoblja za tu državu, u povijesnom, psihološkom i političkom smislu. Josipović je naveo da, kada se govori o prednostima pristupanja EU, treba istaknuti činjenicu da sveobuhvatne reforme koje je Hrvatska, na putu prema integraciji u Uniji provela, nisu bile samo sredstvo za ostvarenje cilja, već i cilj sam po sebi "kako bi Hrvatska postala bolje mjesto za svoje građane". "I ona to danas zaista jest. Bez EU taj bi proces bio vjerojatno duži i mukotrpniji", rekao je Josipović.

On je ocijenio da Hrvatsku nakon 1. srpnja čekaju nove i velike mogućnosti razvoja i napretka.

Josipović je istaknuo da ulaskom u EU Hrvatska postaje dio tržišta od 500 milijuna ljudi, a da od nje zavisi kako će i u kolikoj mjeri te mogućnosti iskoristiti. Kazao je da je uvjeren da su hrvatski građani u dovoljnoj mjeri upoznati s prednostima članstva u Uniji, navodeći da su državne institucije, ali i nevladin sektor, odradile dobar posao u približavanju EU građanima.

"Napokon, naši su građani na referendumu u siječnju ove godine i jasno pokazali da vjeruju u ideje i vrijednosti na kojima je sazdana Unija te, još više, pokazali su da vjeruju u njezinu budućnost", kazao je Josipović.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙