FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor bez HDZ-a donio "Lex Perković"

Autor: ibob
ZAGREB, 28. lipnja 2013.(Hina) - Bez HDZ-a, Hrvatski sabor danas je zakonskim izmjenama onemogućio primjenu europskog uhidbenog naloga na zločine počinje prije kolovoza 2002. godine.

Sabor je, naime, donio Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU u kaznenim stvarima, kolokvijalno nazvan "lex Perković".

Zakon je donesen unatoč žestokom protivljenju dijela političke javnosti i upozorenjima Europske komisije.

Za zakon je glasovalo 78 zastupnika koalicije, protiv je bilo šest oporbenih - laburisti, HDSSB i nezavisna Jadranka Kosor.

Jadranki Kosor nije prihvaćen amandman da se izbriše vremensko ograničenje za primjenu europskog uhidbenog naloga.

Ako se zakon usvoji znači da je izvršen udar na vladavinu prava, izjavio je Tomislav Karamarko (HDZ) i poručio da HDZ ne želi tome davati legitimitet, pa su HDZ-ovi zastupnici napustili Sabornicu.

Šef HDZ-a uvjeren je da je zakon Hrvatskoj već nanio štetu i da će Europskoj komisiji dati mogućnost tužbe pred Sudom EU, zbog čega bi Hrvatska mogla biti izložena sankcijama.

"Hrvatska je preuzela obvezu primjene europskog uhidbenog naloga bez ikakvih ograničenja i ne može se sad izigrati ono što je obećano", rekao je Karamarko, upitavši Vladu zašto ulazi u sukob s Europom i građane drži taocima tog sukoba.

Odbacio je tumačenja da se zakonom štiti branitelje koji bi mogli biti izloženi tužbama pred sudovima u EU, ističući da se rat vodio na području Hrvatske.

"Vladina argumentacija", kaže, "vrijeđa zdravu pamet i sve one koji istinski žele demokratsku Hrvatsku".

Podsjeća i da je sadašnja vladajuća većina bila izričito protiv donošenja zakona o ništetnosti akata tijela JNA, Jugoslavije i Srbije kojim je bivša vlada htjela zaštititi branitelje od procesa pred srbijanskim sudovima. "Ova vlada prijeti tajnama, prijeti oporbi, Crkvi. Dosta je besmislenih prijetnji! Vrijeme je da se suočimo s tim tamnim stranama prošlosti i okrenemo budućnosti", poručio je Karamarko.

SDP-ov Igor Dragovan (SDP) HDZ-ovce je prozvao za nevjerodostojnost. Vladavine prava o kojoj govori Karamarko bilo je i 90-ih i 2006. i 2008., sve te godine nije bilo ni snage ni volje da se dirne u stvari koje su na određeni način kočile put u EU, kaže Dragovan. "Nikada nismo imali snage istražiti zločine i sve što je bilo negativno u hrvatskoj prošlosti, a sada o tome govore ljudi koji su bili na čelu službe koje su to trebale odraditi, dapače, rekli su da je sve čisto", dodao je.

Dragovan odbija tumačenja da se zakon donosi zbog bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića. Ali, dodaje, ako je tako, to su bili najbliži suradnici onih koji se danas protive ovom zakonu i prvog predsjednika Franje Tuđmana te su sudjelovali u ključnim vremenima za Hrvatsku.

Ako postoje nerazrješeni slučajevi, to trebaju razriješiti hrvatske institucije, ništa ne može ostati nerazjašnjeno, neistraženo i neprocesuirano, poručio je Igor Dragovan.

I Damir Kajin (nezavisni), pozivajući se na medije, tvrdi kako je Perković pomogao organizirati Prvi sabor HDZ-a 1990. godine.

Smatra da bi, ako se već govori o politički motiviranim ubojstvima, trebalo istražiti i smrt bivših čelnika HSP-a Blaža Kraljevića i Ante Paradžika te Milana Levara. "Zašto HDZ nije prozvao Šuška zbog suradnje s Perkovićem, zašto je Tuđman to tolerirao", pita Kajin, koji uvredljivima naziva tvrdnje da aktualna Vlada štiti zločince.

Na najave da će se Ustavom onemogućiti zastara politički motiviranih ubojstava, Kajin je podsjetio da se Ustav slično mijenjao i zbog pretvorbe, ali da to nije urodilo željenim sankcioniranjem pretvorbenog kriminala. "Vlada mora surađivati s Njemačkom i EU, iako razumijem da je htjela zaštiti i one nakon 90-e", kaže Kajin.

Ideju izmjena Ustava podupire i nezavisna Jadranka Kosor i poručuje da ni jedno političko ubojstvo ne smije proći nekažnjeno. I mene zanima tko su bili suradnici UDBE, je li netko aktivan i danas u političkom životu, zaključimo više tu knjigu, poručuje bivša premijerka.

Poziva kolege da prihvate njen amandman o brisanju vremenskog ograničenja za primjenu europskog uhidbenog naloga. Ako to učinimo, snizit ćemo tenzije, ulazimo u EU, nema potrebne da ulazimo s otvorenim (pitanjima), poručila je Kosor.

I Jozo Radoš (HNS) proziva HDZ. Stranka koja se diči zaštitom hrvatskih branitelja zauzima se za odredbu koja će omogućiti njigovo izručenje, kaže Radoš.

(Hina) xibob/xum ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙