FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 28. lipnja

Autor: trub
ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 28. lipnja:

ZAGREB - Nastavak 8. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će glasovati o ranije raspravljenim točkama, a prije toga će raspraviti prijedlog zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava. U sklopu usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, Vlada predlaže da se po hitnom postupku u zakon prenesu odredbe direktiva EU iz tog područja. Tako se, uz ostalo, prenose jedinstveni uvjeti EU za davanje ovlaštenja strojovođama za upravljanje lokomotivama i vlakovima.

ZAGREB - Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića održat će se Sabor Saveza udruga bivših studenata i prijatelja (AMAC/AMCA) Sveučilišta u Zagrebu. Program Sabora započinje u 9 sati, kada će se, osim pokrovitelja, prisutnima obratiti rektor Aleksa Bjeliš. Sabor se nastavlja se dodjelom priznanja zaslužnim alumnima Sveučilišta u Zagrebu te izborima za novi saziv tijela Saveza AMAC društva za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Održat će se i okrugli stol "AMAC - jučer, danas, sutra", predstavljanje novoosnovanih alumni udruga, izlaganje o Zakladi Sveučilišta u Zagrebu te rasprava o uspostavi e-adrese s jedinstvenom domenom za alumne tog sveučilišta.

ZAGREB - Radnice Kamenskog predstavit će radionicu svoje udruge, koja je od Grada Zagreba dobila prostor u kojem pružaju usluge šivanja po mjeri, popravka starih odjevnih predmeta te tečajeva šivanja. Cilj Udruge Kamensko je zaposliti što više bivših radnica istoimene tvornice te sakupiti sredstva za kupnju dva rabljena stroja koja su im neophodna za rad. Podršku radnicama Kamenskog, svojim dolaskom dat će i predsjednik Ivo Josipović (10,30 sati, Rudolfa Bičanića 4). U ime Grada Zagreba na konferenciji će biti potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević, dok će ih zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetiti u 12 sati.

ZAGREB - Konferencija za novinare Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca (UHLD) 1990.-1991. u povodu smjene ravnateljice Opće bolnice Vukovar i predsjednice UHLD-a Vesne Bosanac (11 sati, prostorije Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Trg žrtava fašizma 1). Novinarima će se temu smjene doktorice Bosanac obratiti počasni predsjednik UHLD-a Andrija Hebrang, zamjenik predsjednice UHLD-a Stjepan Bačić i predsjednik Ogranka UHLD-a Grada Zagreba Ante Čorušić. Nakon njihova obraćanja najavljeno je čitanje javnog apela upućenog medijima i svim udrugama iz Domovinskog rata.

ZAGREB - U povodu skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU i još uvijek otvorenih pitanja vezano uz nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnju mira, Documenta - Centra za suočavanje s prošlošću, u koordinaciji sa 69 organizacija civilnog društva okupljenih oko zajedničke Platforme 112 organizira konferenciju za novinare na kojoj će se predstaviti Izvještaj Platforme o tim pitanjima. Upozorit će i na nužnost rasvjetljavanja okolnosti počinjenja svih ratnih zločina i kažnjavanja počinitelja, s obzirom da je u Bazi podataka ratnih zločina DORH-a evidentirano 490 zločina, od kojih su još nepoznati počinitelji njih 174, a tek je 112 zločina u potpunosti riješeno (11 sati, Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c).

ZAGREB - Konferencija za novinare Policijske uprave zagrebačke u povodu posebne regulacije prometa i mjera osiguranja uoči središnje proslave hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji u nedjelju na Gornjem gradui i Trgu bana J. Jelačića (10 sati, PU zagrebačka, Ulica Matice hrvatske 4). O posebnoj prometnoj regulaciji i mjerama osiguranja govorit će načelnik PU zagrebačke Goran Burušić i Viktor Forjan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

ZAGREB - Tvrtka Maritimae regionis osnovana u Splitu i brodar Jan de Nul iz Belgije potpisat će kolektivni ugovor za 484 hrvatskih pomorca koji plove na brodovima belgijskog brodara. Istodobno će Kolektivni ugovor s tom tvrtkom potpisati i Sindikat pomoraca Hrvatske čime će se utvrditi i uvjeti zapošljavanja hrvatskih pomoraca u skladu s konvencijom MLC 2006. Kolektivni ugovor će potpisati Katleen De Geyter, direktorica hrvatske Jan De Nul grupe, Vanesa Vidačak, direktorica Maritimae regionis, Aljoša Staničić, Globtik Express Agency i kapetan Predrag Brazzoduro, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske. U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, potpisivanju će nazočiti ministar Siniša Hajdaš Dončić, a ispred Ministarstva rada i mirovinskoga sustava ministar Mirando Mrsić (12 sati, Velika dvorana Ministarstva, Prisavlje 14, 9 kat).

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović uručit će odluku o napredovanju u zvanje mentora učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima. Svečanom promocijom želi se nagraditi najbolje u sustavu koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini. U predškolskim ustanovama bit će promoviran 61 odgojitelj i stručni suradnik, iz osnovnih škola 153 učitelja i stručna suradnika, a iz srednjih škola i učeničkih domova 98 nastavnika i odgajatelja (12 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4).

SPLIT - Presuda Marku Majiću (51) i Neni Popiću (49) za teško ubojstvo Silvije Lučić (35), radnice supetarske mjenjačnice Abigo, koje se dogodilo početkom prosinca 2011. Majić i Popić terete se da su svoju žrtvu dočekali u njenom stanu gdje su je i ubili te potom uzeli ključeve mjenjačnice u kojoj je radila i od tamo ukrali sef sa 180 tisuća kuna (9 sati, Županijski sud u Splitu, Gundulićeva 29 a).

ZAGREB - Predstavljanje zbornika "Hrvatsko-srpski odnosi – rješavanje otvorenih pitanja", nastalog na petom naučnom skupu održanom u Golubiću (obrovačkom). Predstavljanje se organizira u povodu ulaska Hrvatske Europskoj uniji i približavanja Srbije EU te aktualnog pitanja srpsko-hrvatskih odnosa. O zborniku će govoriti Milorad Pupovac, Darko Gavrilović, Davor Pauković i Janko Veselinović (19 sati, zagrebački pododbor SKD Prosvjete, Preradovićeva 18/I).

VUKOVAR - Hrvatska Paneuropska unija u suradnji s Međunarodnom Paneuropskom unijom u povodu ulaska Hrvatske u EU priređuje konferenciju "Paneuropski model za Europsku Uniju – Hrvatska u Europskoj Uniji (17 sati, Gradski muzej Vukovar, Dvorac Eltz).

RIJEKA - Organizatori Riječkih ljetnih noći, HNK Ivana pl. Zajca, Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke predstavit će na konferenciji za novinare cjeloviti program jubilarnog, desetog izdanja tog festivala, koji će se održati od 30. lipnja do 25. srpnja. Najavit će se i njegovo svečano otvaranje kojim će biti obilježen ulazak Hrvatske u EU (11,15 sati, foyer HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1/I).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Mate Kovačević

navečer - Tomislav Rubić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙