FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za četvrtak, 27. lipnja

Autor: dger
ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi za četvrtak, 27. lipnja:

ZAGREB - Konferencija za medije u povodu programa Kroatien Kreativ 2013. u sklopu kojega se u Njemačkoj predstavlja hrvatska kultura (11 sati, Ministarstvo kulture, Runjaninova 2). Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić, zamjenik veleposlanika SR Njemačke u Hrvatskoj Valentin Gescher i kuratorica projekta KK2013 Alida Bremer iznijet će podatke o tome što je sve predstavljeno u prva četiri mjeseca, kakvi su odjeci publike i medija, o ostvarenim suradnjama te o tome što će se sve u sklopu programa odvijati do kraja godine. Program KK2013 počeo je u veljači pod pokroviteljstvom državnog ministra za kulturu Republike Njemačke Bernda Neumanna, ministrice kulture Republike Hrvatske Andree Zlatar-Violić te veleposlanika RH u Berlinu dr. Mira Kovača.

ZAGREB - Konačnu inačicu Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavit će ravnatelj Instituta i voditelj radne skupine za izradu pravopisa Željko Jozić (12 sati, Velika dvorana Hrvatskoga novinarskog društva, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Otvorenje izložbe "Transparentna ljepota - staklo iz hrvatskih muzeja" koja se istodobno održava u tri zagrebačka muzeja - Muzeju za umjetnost i obrt, Arheološkom muzeju i Muzeju Mimara. Na središnjem otvorenju u Muzeju za umjetnost i obrt (20 sati, Trg maršala Tita 10) o izložbi će govoriti ravnatelji triju muzeja Miroslav Gašparović, Jacqueline Balen i Tugomir Lukšić, kuratorica koncepcije projekta i izložbe Lada Ratković-Bukovčan i koautor koncepcije projekta i izložbe Zoran Gregl. Izložba je rezultat je trogodišnjega rada stručnjaka iz 30-tak hrvatskih muzeja, a posjetitelji će u Arheološkom muzeju moći pogledati staklo iz hrvatskih muzeja od pretpovijesti do srednjega vijeka, u MUO staklo iz hrvatskih muzeja od XV. do XX. stoljeća, a u Mimari stakla u suvremenom hrvatskom kiparstvu.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena retrospektivna izložba Miroslava Šuteja (11 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17). Izložba nastoji obuvhatiti sve faze Šutejeva stvaralaštva, a bit će izloženo više od četristo radova u kronološko-tematskom slijedu. Posebno će biti izdvojene neke njegove tematske preokupacije poput antimode ili figura, ciklusa Aure, nadahnutog kineskom umjetnošću, a prvi put će u prostoru izložbe biti kutak za djecu "Mini Šutej", u kojem će biti radionica, interaktivni modeli nadahnuti Šutejevim radovima te tableti s animacijama i mogućnošću pretraživanja djela. Izložbu prati i bogat edukativni program, predavanja i tematski razgovori. Slikar, grafičar i dizajner Miroslav Šutej rodio se 1936. u Dugoj Resi, završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a potom studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Samostalno je izlagao od 1962. godine i priredio je oko 200 samostalnih izložbi diljem svijeta. Za svoj rad dobio je šezdesetak nagrada, bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Umro je 2005.

ZAGREB - Program 2. festivala Miroslav Krleža, koji će se održati od 1. do 7. srpnja, bit će predstavljen na konferenciji za medije u Krležinu stanu (11 sati, Krležin Gvozd 23). Na konferenciji će govoriti ravnatelj festivala Goran Matović, ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić i redatelj predstave "Evropa danas" Zlatko Sviben.

PULA - Međunarodni program 60. festivala igranog filma u Puli bit će predstavljen na konferenciji za novinare u hotelu Park Plaza Histria (11 sati).

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xdgk ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙