FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 26. lipnja

Autor: jnah
ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 26. lipnja:

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja osmu sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu zakona o suradnji Vlade i Sabora na europskim poslovima. O toj verziji zakona prošlog je tjedna postignut visok stupanj suglasnosti u saborskim radnim tijelima. Oporba je, naime, načelno zadovoljna rješenjima koja obvezuju premijera i Vladu da o EU pitanjima, poglavito sastancima Europskog vijeća, češće nego je prvotno bilo predviđeno komuniciraju sa Hrvatskim saborom i Odborom za europske poslove koji se osniva. Premijer će tako jednom godišnje morati izvjestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini, dok će nakon svakog sastanka Vijeća u roku 15 dana pisano o tome izvijestiti Odbor za europske poslove. Vlada će pak uoči svakog sastanka Europskog vijeća Odboru pisano dostaviti dnevni red i druge prateće dokumente te, ako postoji, nacrt zaključka Vijeća. Premijer će po potrebi, na poziv predsjednika Sabora, na sjednici Sabora ili Odbora predstaviti stajališta Republike Hrvatske na sastanku Europskog vijeća ili podnijeti izvješće o održanim sastancima Vijeća (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (12 sati, Trg sv. Marka 2, snimatelji i fotoreporteri u Vladu trebaju doći do 11,45 sati).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama održat će se konferencija za medije u Vladi Republike Hrvatske. Podatke za prošlu godinu o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga te projekte koji se provode na području smanjena ponude i potražnje droga predstavit će Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Marijan Erceg, voditelj Službe za epidemiologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije u Ministarstvu unutarnjih poslova (10,30 sati, svečana dvorana Vlade, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - U Ravnateljstvu policije održat će se konferencija za novinare na temu osobnih isprava i EU te prelazak državne granice nakon 1. srpnja 2013. godine. Na konferenciji će govoriti ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, pomoćnica ministra Ines Krajčak i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar (11 sati, amfiteatar Ravnateljstva policije, Ilica 335. Novinarske ekipe na portu Rtrebaju doći do 10,30 sati).

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će s dvadeset i pet javnih znanstvenih instituta potpisati Ugovore o namjenskome višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti u 2013., 2014. i 2015. godini. Za provedbu Odluke o namjenskom višegodišnjem institucijskome financiranju znanstvene djelatnosti u Državnom proračunu za ovu godinu i projekcijama za naredne dvije osigurano je 150 milijuna kuna, s godišnjim iznosom od 50 milijuna kuna. Tim načinom financiranja znanstvene djelatnosti nastavlja se proces prijelaza s modela državnog upravljanja na model državnog nadziranja sustava znanosti. O važnosti ugovora govorit će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i pomoćnik ministra za znanost Saša Zelenika (9 sati, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" održat će konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljena izjava o odluci Vlade RH da revidira zakon o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije. Na konferenciji će sudjelovati i predsjednik Komisije biskup Vlado Košić (11 sati, sjedište Hrvatske biskupske konferencije, Ksaverska cesta 12a).

OPATIJA - Međunarodna konferencija i javno predstavljanje Međunarodnog sajma lokalne samouprave u Jugoistočnoj Europi NEXPO 2013., najvećeg sajma lokalne samouprave u regiji koji je ove godine posvećen energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Na sajmu, koje će se održati od 25. do 27. rujna u Rijeci i Opatiji, očekuje se oko 150 izlagača s područja lokalnih i regionalnih vlasti, poduzetnika i gospodarstva, razvojnih agencija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društvom te oko tri tisuće posjetitelja iz regije i Europe. Okupljene će u ime domaćina pozdraviti zamjenica gradonačelnika Opatije gospođa Marina Gašparić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Iskustva slovenskih gradova u pretpristupnom i postpristupnom razdoblju unutar EU, predstavit će predsjednik Skupnost občin Slovenije – Ivan Žagar, gradonačelnik Slovenske Bistrice, a govorit će se i o mogućnosti financiranja energetskog razvoja gradova pomoću instrumenata Europske unije (11 sati, hotel Ambasador).

ZAGREB - Kao dio projekta ARISS, međunarodne radioamaterske unije IARU i svemirskih agencija Europske unije, SAD-a, Kanade, Ruske Federacije, Japana i drugih zemalja učenici zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića će uporabom radioamaterske postaje i uz mentorstvo članova radioamaterske udruge komunicirati s jednim astronautom. Kako bi se što bolje pripremili od listopada prošle godine, u suradnji s Hrvatskim DX klubom, sto učenika škole prošlo je edukaciju za radioamatere, 60 ih je položilo potreban ispit, a po završetku obuke odabrano je 28 najboljih radioamatera koji će uspostaviti izravnu vezu s astronautom i postavljati pitanja. Astronaut je također radioamater. Okupljanje sudionika i prezentacija događaja počet će u 18,45 sati , a početak komunikacije učenika s astronautom se očekuje u 19,30 sati (Tehnička škola Ruđera Boškovića, Getaldićeva 4).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙