FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić zbog slučaja smrti pacijentice u Umagu pred vratima Hitne pomoći poslao je stručni i inspekcijski nadzor, a istarski župan Valter Flego najavio je da će još tijekom današnjeg dana zatražiti smjenu ravnateljice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije Ksenije Družetić-Božić. Ministar Ostojić u izjavi za Hrvatski radio (HR) ocijenio je zanimljivim da se takav slučaj po drugi put događa u istome gradu i županiji. Nakon nadzora, rekao je, dat će svoje mišljenje ocijelom slučaju. "Prije dvije godine desio se sličan slučaj i zanimljivo je da u cijeloj Hrvatskoj se to dešava na istom mjestu i istoj županiji. Dakle, nigdje drugdje diljem Hrvatske nisu zabilježeni slični slučajevi i zbog toga smo poslali i stručni i inspekcijski nadzor. Dat ću svoje mišljenje čim dobijemo i jedan i drugi nadzor", rekao je Ostojić za HR. Istarski župan Valter Flego najavio je pak da će zatražiti smjenu ravnateljice Družetić-Božić. "Kao župan od ravnateljice ću tražiti stavljanje mandata na raspolaganje i to još tijekom današnjeg dana kako bismo mogli imenovati novog vršitelja dužnosti. Istarska županija tražit će izmjene propisa koje će omogućiti da gradovi odnosno jedinice lokalne uprave samostalno mogu organizirati i unaprijediti sustav hitne medicinske pomoći", rekao je Flego.

UMAG - U povodu smrti 74-godišnje Umažanke pred vratima Hitne medicinske pomoći danas je u priopćenju čelništvo Umaga upozorilo kako je to već treći takav incident na području grada Umaga, a razlog tome je nefunkcioniranje sustava hitne medicinske pomoći. Prije reforme toga sustava u umaškoj ispostavi hitne medicinske pomoći (HMP) neprekidno su dežurala dva tima T-1 (liječnik, medicinska sestra/tehničar, vozač), a po potrebi bi se angažirao i dodatni tim iz reda zaposlenih u Domu zdravlja. Provedenom reformom umaški HMP ostao je bez dva tima T-1, zbog čega su Umag i ostali gradovi i općine Bujštine sklopili Ugovor o sufinanciranju hitne medicinske pomoći iznad standarda s Istarskom županijom i Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije. Iz sredstava koje uplaćuju gradovi i općine te iz sredstava koje osigurava županija isplaćuju se plaće za dodatnih četiri ili pet doktora medicine za umaški HMP, kaže se u priopćenju. Dodatna otežavajuća okolnost za Umag je udaljenost od najbliže bolnice u Puli ili Rijeci, zbog čega se gradsko čelništvo zalaže za korištenje usluga Opće bolnice Izola, što će morati dodatno platiti. "S naše strane poduzeli smo sve da se takav ugovor potpiše i vjerujemo da će se to idućih mjeseci i desiti. Međutim, potpisivanjem neće biti riješeni svi postojeći problemi, ako na terenu nemamo dovoljno timova koji će pacijenta moći pravovremeno prevesti do Izole", kažu. Umaški čelnici također problem vide i u čelnoj osobi Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Kseniji Družetić-Božić, jer tvrde da se "pokazala kao osoba koja zatvara oči pred problemima i koja nije spremna za suradnju".

PULA - Stručno vijeće ocijenilo je da je hitna pomoć u Umagu poštovala sve protokole, a postupci djelatnika bili su u skladu s pravilima struke, priopćio je danas Zavod za hitnu medicinu Istarske županije u vezi sa smrću 74-godišnjakinje pred zatvorenim vratima te ustanove. Margarita Klaj iz sela Jeci, u blizini Petrovije, umrla je 21. lipnja pred zaključanim vratima hitne pomoći u Umagu, a ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije dr. Ksenija Družetić-Božić rekla je da su vrata bila zatvorena zato što su obje ekipe hitne pomoći bile na intervencijama na terenu. Stručno vijeće na temelju već utvrđenih činjenica zaključilo je kako su medicinska prijavno-dojavna jedinica i timovi službe hitne medicine poštovali sve protokole, postupili u skladu s pravilima struke te radili posao za koji su i osnovani – pružali hitnu medicinsku skrb, stoji u današnjem priopćenju Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Zavod ističe i da su "sve raspoložive ekipe, a za Umag su to dvije ekipe s liječnikom, bile su na hitnim intervencijama". Stručno vijeće podupire rad Ksenije Družetić-Božić i njezin način organizacije i vođenja ustanove te oštro osuđuje medijske istupe pojedinaca koji sum kako navodi, neutemeljeni, nestručni i zlonamjerni.

ZAGREB - Udruga Zviždač ustvrdila je danas da je umirovljeni pukovnik HV-a i "zviždač" Branko Kakarić po nalogu Vlade od petka prisilno hospitaliziran u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, dok iz Vlade poručuju kako ništa ne znaju o tome. Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović u priopćenju je ustvrdila da vlasti s Markova trga u ovom tjednu vjerojatno ne žele da im bilo tko ukazivanjem na kriminal pomuti "svečarsko raspoloženje povodom ulaska u EU", a Kakarić je namjeravao danas u Bruxellesu početi štrajkati glađu kako bi upozorio na kriminal i korupciju u humanitarnom razminiranju Hrvatske. No, iz Vlade poručuju kako nisu upoznati s tim slučajem i ne znaju o čemu Balenović govori. Zagrebačka policija navodi da je prema 56-godišnjem građaninu Branku Kakariću postupala temeljem dojave Ministarstva branitelja jer je prijetio samoubojstvom, dok je u zdravstvenu ustanovu odveden temeljem ocjene liječnika. Balenović je zatražila trenutno otpuštanje Kakarića, tvrdeći da nije bilo razloga za njegovo zadržavanje, te da su prekršeni svi protokoli vezani uz upućivanje građana na psihijatrijsko liječenje. Balenović je posjetila Kakarića u bolnici te tvrdi kako joj je on rekao da je nalog za njegovo "protuzakonito, prisilno i bezrazložno upućivanje i zadržavanje na Klinici za psihijatriju Vrapče mogao je dati samo netko iz današnje Vlade, tko se osjetio prozvan i ugrožen sadržajem dopisa kojeg sam uputio na njihove adrese". Ona kaže kako se "već u prvim trenucima razgovora uvjerila da je Kakarić potpuno zdrav i lucidan", te da nema govora o bilo kakvim duševnim smetnjama ili problemima. Od nadležnih u Psihijatrijskoj bolnici zasad nitko nije bio dostupan za komentar tog slučaja.

BELIŠĆE - Pošto je Županijsko izborno povjerenstvo odbilo prigovor Dinka Huisa (HDZ) zbog navodnih nepravilnosti tijekom trećega izbornog kruga, kada je za gradonačelnika Belišća izabran Dinko Burić (HDSSB), Huisov izborni stožer najavio je žalbu Ustavnome sudu Republike Hrvatske. Žao nam je što nisu prepoznate nepravilnosti koje osporavaju treći izborni krug, a posebno nam nije jasno zašto se Županijsko izborno povjerenstvo nije očitovalo o mogućoj povredi tajnosti glasovanja birača i zbog čega nije zatražilo snimke sigurnosno-nadzornih kamera na biračkome mjestu br. 6 na kojima se može vidjeti i razmjer izbornih nepravilnosti i moguća povreda tajnosti glasovanja birača, navodi u današnjem priopćenju za javnost Dinko Huis. Ističe kako će njegov izborni stožer "iskoristiti sve zakonske mogućnosti i Ustavnome sudu u zakonskom roku uložiti žalbu". U trećemu izbornom krugu za gradonačelnika Belišća pobijedio je Dinko Burić (HDSSB) s 40 glasova više, a u drugome izbornom krugu s četiri glasa više pobijedio Dinko Huis (HDZ). Nakon uložene žalbe HDSSB-a i ponovnog prebrojavanja glasova, Dinko Huis pobijedio je s jednim glasom više, a Županijsko izborno povjerenstvo odbilo je prigovor HDSSB-a kao neosnovan. Nakon žalbe HDSSB-a Ustavnome sudu RH, na dva mjesta izbori su poništeni, a ponovljeni su 2. lipnja.

ZAGREB - Zagrebačka filharmonija pridružuje se svečanostima ulaska Hrvatske u Europsku uniju s dva europska gostovanja - 26. lipnja održat će koncert u dvorani Palace of Arts u Budimpešti, a 1. srpnja u Gradskoj vijećnici u Beču. U Budimpešti će orkestar Zagrebačke filharmonije nastupiti pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, uz solističke nastupe sopranistice Valentine Fijačko, altistice Helene Lucić i Mješovitog zbora Mađarske filharmonije. Na programu su skladbe hrvatskih i mađarskih skladatelja, Simfonijsko kolo Jakova Gotovca i Plesovi iz Galante Zoltana Kodalya te Beethovenova 9. simfonija u d-molu čiji je četvrti stavak Oda radosti, službena himna Europske unije. Taj koncert plod je suradnje dviju država i filharmonija, ali i gesta dobrodošlice za ulazak Hrvatske u EU. Pokrovitelji su predsjednici dviju zemalja, Janos Adler i Ivo Josipović. Na gostovanju u Beču Zagrebačka filharmonija će, pod ravnanjem Pavla Dešpalja i uz pijanisticu Martinu Filjak, izvesti Josipovićevu "Samba da camera", Ravelov koncert za klavir i okrestar u G-duru i Mozartovu 41. simfoniju u C-duru.

ZAGREB - S ciljem sveobuhvatnog rješavanja nagomilanih problema u hrvatskom knjižnom sektoru, osnovana je pregovaračko-radna koordinacija predstavnika tog sektora, a prvi sastanak s Ministarstvom kulture o konkretnim potezima očekuje se prije ljetnih praznika, najavljeno je danas iz udruge Knjižni blok, na čiju je inicijativu koordinacija osnovana. Koordinacija zasad ima dvadesetak članica koje pokrivaju sve one koji su na bilo koji način uključeni u život knjige, što je model kakav još ne postoji u ostalim područjima kulture, rekao je za Hinu predsjednik udruge Knjižni blok, Nenad Bartolčić. Najavio je da će se problemi rješavati ovisno o prioritetu, djelovat će se na više razina, legislativnoj, praktičnoj i financijskoj, a koordinacija neće čekati da im drugi predlažu rješenja već će ih sami nuditi i o njima pregovarati. Kao partnere u tome vide Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, po potrebi i Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo financija. S njihovim bi se predstavnicima na tematskim sastancima trebali rješavati razna pitanja, od zakonodavnog uređenja i odnosa na tržištu knjiga do strateških pitanja odnosa društva prema knjizi. Bartolčić smatra da se situacija u domaćem knjižnom sektoru neće bitno promijeniti ulaskom Hrvatske u EU sve dok "ne pospremimo kaos u vlastitom dvorištu" i posljedice više od dvadeset godina neodgovornog odnosa i nejasne politike prema hrvatskoj knjizi. Ne očekujem da će inozemni igrači ući na hrvatsko tršište knjiga jer je tu situacija nesređena, a dok se sve ne posloži ni mi nećemo moći sudjelovati na velikom europskom tržištu knjiga, ocijenio je.

OPATIJA - Komemoracijski skup u povodu smrti poznatoga turističkog menadžera Veljka Barbierija, osnivača ACI-a i prvog direktora lanca nautičkih marina na Jadranu, održan je danas u opatijskoj Gradskoj vijećnici. Veljko Barbieri umro je u petak, u 84. godini. Zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin kazao je kako je pokretanje ACI-ja sredinom 80-tih godina 20. stoljeća bila revolucionarna ideja. Zahvaljujući Barbieriju imamo i danas u Hrvatskoj izvrstan sustav marina. Malo je ljudi koji su napravili tako revolucionaran gospodarski potez važan za cijelu zemlju, naglasio je. Podsjetio je da je Barbieri 2008. godine dobio Nagradu grada Opatije za životno djelo, dodavši kako je čvrsto i beskompromisno zastupao svoje stavove za koje je smatrao da su bitni za razvoj zajednice. Direktor ACI-ja Bruno Bonifačić istaknuo je kako je Barbieri ostavio u nasljeđe ACI-jev sustav marina, kao najveći takav sustav pod jednom upravom na cijelom Sredozemlju. Pri pokretanju tvrtke ta ideja je bila ispred svog vremena, a Barbieri je zaslužan i za razvoj jediličarskog sporta u Hrvatskoj i to pokretanjem ACI Match Race Cupa i Akademije jedrenja, kazao je Bonifačić. I danas je pokretanje ACI-ja, kada je u samo 16 mjeseci izgrađeno 16 marina na Jadranu, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u turizmu u Hrvatskoj. Nakon komemoracijskog skupa upriličen je ispraćaj Veljka Barbierija na opatijskom groblju a pogreb će se održati u krugu obitelji u Makarskoj u srijedu.

LIPOVLJANI - U Lipovljanima je krenula završna faza uređenja prometnica vezanih za poduzetničku zonu Blatnjača, smještene između autoceste Zagreb-Lipovac te željezničke pruge Zagreb-Tovarnik. Poduzetnička zona Blatnjača prostire se na 120 hektara, a uređenje prometnica sa 70 posto financira se sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva poduzetništva i obrta te iz pretpristupnih fondova EU. "Za nas je od izuzetnog značaja uređenje Industrijske ulice koja nas veže na poduzetničku zonu jer bi već iduće godine trebali početi radovi na gradnji novog čvorišta, čime bi Lipovljani, ali i naši sadašnji, te budući gospodarstvenici, dobili izravan izlaz na autocestu", rekao je Hini Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. U lipovljansku infrastrukturu - uređenje ulica te kanalizacije i kolektora u gornjem dijelu Lipovljanja, trenutačno se ulaže više od 10 milijuna kuna.

ROVINJ - Rovinjskoj policiji jutros oko 6,30 sati dojavljeno je da je u moru u autokampu Veštaru pronađen mrtav muškarac. Utvrđeno je da je riječ o 70-godišnjaku iz Rovinja. Po nalogu mjerodavnoga odvjetništva na Odjelu patologije pulske Opće bolnice obavit će se obdukcija, a policija utvrđuje okolnosti u kojima je umro 70-godišnjak, izvijestila je istarska Policijska uprava.

ŠIBENIK - Nepoznate osobe opljačkale su danas oko 13 sati poslovnicu Hrvatske poštanske banke u Ulici Stjepana Radića u središtu Šibenika. Glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor nije željela govoriti o pojedinostima. Rekla je da očevid traje, a tek nakon njega javnost će o biti detaljnije obaviještena o tom događaju.

POREČ - Porečka policija privela je 26-godišnjeg mladića iz Pazina osumnjičenog za preprodaju droge na području Višnjana. Iz Policijske uprave istarske danas se doznaje kako su 22. lipnja oko 00,45 sati, na javnom okupljanju u Višnjanu u povodu ljetnog solsticija, policajci uočili sumnjivog mladića s vrećicom, u kojoj su bili paketići s drogom - oko 17 grama amfetamina, 23 grama halucinogenih gljiva i oko 8 grama marihuane.

Policija je od mladića oduzela drogu, novac i mobitel, a po završetku kriminalističkog istraživanja priveden je u pritvorsku jedinicu PU istarske.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙