FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi dan sukoba u Sidonu 12 poginulih libanonskih vojnika

Autor: vkla
SIDON, 24. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Dvanaest libanonskih vojnika je poginulo u sukobu sa sunitskim ekstremistima koji je u nedjelju izbio u Sidonu, na jugu zemlje, javlja u ponedjeljak Reuters i ističe da se radi o jednom od najžešćih sektaških sukoba čiji uzrok leži u građanskom ratu u susjednoj Siriji.

Prema vojnim izvorima, sukob je izbio nakon što su snage sigurnosti privele sljedbenika militantnog sunitskog klerika Šeika Ahmeda al-Asira. Njegovi pristaše su odgovorile napadom na kontrolnu točku libanonske vojske.

Snage sigurnosti tvrde da su u sukobu poginula i dvojica sunitskih militanata, ali točan broj trenutno nije moguće utvrditi jer se džamija s Asirovim pristašama nalazi u okruženju. Nakon dva dana žestokih okršaja, džamija je pretrpila velika oštećenja.

Sunitski i šijitski muslimani u Sidonu su podijeljeni oko prirode sukoba u Siriji, gdje se većinom sučeljuju sunitski pobunjenici i alaviti predsjednika Bašara al-Asada. Alaviti su ogranak šijitskog islama. Napetosti su posebice narasle nakon što je libanonska šijitska skupina Hezbolah poslala borce u Siriji kako bi Asadovim snagama pomogli u zauzimanju strateškog pograničnog grada.

Asir, čiji pristaše zamjeraju libanonskoj vojsci da štiti borce Hezbolaha, pozvao je ljude diljem zemlje da mu se pridruže, a "časnim" vojnicima je poručio da dezertiraju.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙