FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje uoči sutrašnjeg blagdana

Autor: neba
ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran početak tjedna jer ni sa domaće, ni sa svjetske gospodarske scene nema poticajnih vijesti, dok bi promet mogao biti mršav jer su mnogi ulagači povezali vikend sa sutrašnjim blagdanom.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,35 posto, na 1.795 bodova, a Crobex10 0,93 posto, na 1.011 bodova.

Nakon sedam tjedana poniranja, Crobex je u odnosu na početak godine u plusu još svega 3,2, a Crobex10 4,1 posto. Na kraju prvog tromjesečja ti su indeksi bili na dobitku i više od 15 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 98,5 milijuna kuna, što je otprilike 30 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Crobex indeks nalazi se u negativnom trendu već gotovo dva mjeseca, što je ponajviše posljedica slabog makroekonomskog okruženja. Prosječan dnevni promet prošloga je tjedna na burzi porastao, no to se najviše zahvaljuje trgovanju dionicama Riviere Adrie“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći redovni promet, 45,8 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicama Riviere Adrie, pri čemu im je cijena porasla 0,42 posto, na 14,50 kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 12,8 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini pala 2,26 posto, na 178,01 kunu. Tijekom tjedna dosegnula je i najnižu razinu od uvrštenja na Zagrebačku burzu - 172,80 kuna.

„Nakon što je prošloga tjedna potonula na rekordno nisku razinu, u petak je cijena dionice HT-a skočila više od 3 posto. No, time je samo ublažen njezin pad iz prvog dijela tjedna“, kaže Augustinović.

Kako zasad nema novih poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje.

„S obzirom na sutrašnji blagdan, što su mnogi iskoristili kako bi produžili vikend, na burzi danas ne očekujem veći promet, koji bi mogao potaknuti tržište u jednom ili drugom smjeru“, kaže Augustinović.

A na svjetskim burzama i dalje vlada nesigurnost, nakon što je polovicom prošloga tjedna predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke najavio smanjenje poticajnih monetarnih programa.

Ti programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno dugo su podržavali trend rasta cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo snažnu podršku.

Zbog toga su prošloga tjedna na Wall Streetu Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks pali oko 2 posto. I na ostalim najvećim svjetskim burzama cijene su dionica oštro pale.

„Očekivalo se da će tržišta negativno reagirati na takve najave Feda, pa ne čudi što su cijene dionica na najvećim svjetskim burzama prošloga tjedna oštro pale“, kaže Augustinović.

Ni ovaj tjedan nije počeo puno bolje. Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale na najniže razine u devet i pol mjeseci jer, osim mogućeg smanjenja poticajnih monetarnih mjera u SAD-u, ulagače zabrinjava i rast kamata u Kini zbog špekulativnih investicija tamošnjih banaka.

I na europskim se burzama jutros trguje vrlo oprezno.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙