FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin zabrinut zbog optužbi o britanskom špijuniranju

Autor: ztre
FRANKFURT, 23. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Berlin je u subotu poručio da "jako ozbiljno" shvaća optužbe američkog zviždača Edwarda Snowdena o britanskom špijuniranju elektroničkih komunikacija u svijetu, iznesene u listu The Guardianu.

"Njemačka vlada shvaća taj članak jako ozbiljno", rekao je glasnogovornik njemačke vlade George Streiter za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Berlin će razmisliti o tom slučaju i zauzeti stajalište u dogledno vrijeme", dodao je.

"Budu li razmjeri nadziranja podataka potvrđeni, to ne bi bilo prihvatljivo", ocijenio je Volker Kauder, predsjednik Kluba zastupnika CDU-a za Die Welt od nedjelje.

Te optužbe zabrinjavaju i oporbu. Thomas Oppermann, visoki dužnosnik SPD-a, kazao je da ga to podsjeća na roman Georgea Orwella "1984." o općem državnom nadzoru.

Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ocijenila je da su te optužbe "košmar u hollywoodskom stilu" i da će, budu li potvrđene, to biti "katastrofa".

Po Snowdenu, britanske obavještajne službe imaju pristup optičkim kablovima što im omogućuje nadzor svjetskih komunikacija. Britanci su po tome "gori" od američkih kolega, kazao je.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙