FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ipet
ZAGREB, 22. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

SISAK - Polaganjem vijenaca ispred spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu u šumi Brezovica u sisačkoj Posavini počelo je danas središnje obilježavanje 22. lipnja, Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj te 72. obljetnica osnutka prve antifašističke postrojbe u okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu i 68. obljetnica pobjede nad fašizmom. Središnja svečanost, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, počela je polaganjem vijenaca ispred kripte spomenika u Brezovici. Zajednički vijenac državnoga vrha prvi su položili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanik predsjednika Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Vijence ispred kripte spomenika u Brezovici položili su i izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske, veleposlanik Ukrajine Oleksandar Levčenko, izaslanstvo grada Siska, Sisačko- moslavačke županije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Središnjim skupom u šumi Brezovica kod Siska obilježava se Dan antifašističke borbe u spomen na Prvi sisački partizanski odred koji na tom mjestu osnovan na današnji dan prije 72 godine, 22. lipnja 1941. godine, na dan napada Hitlerove fašističke Njemačke na Sovjetski Savez. Prvi zapovjednik bio je Vladimir Janić Capo iz Siska.

SPLIT - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izvijestio je da su zbog turističke sezone od jučer na 14 punktova diljem Hrvatske u dežurstvu timovi Hitne pomoći koji će taj poslao raditi do 30. rujna. "Uz timove Hitne pomoći na raspolaganju i hitni brodski i zračni prijevoz. Apsolutno smo spremni za turističku sezonu. Ne dvojim da je moja služba spremna", istaknuo je ministar Ostojić kada je jutros posjetio tim Hitne medicinske pomoći u Tehničkoj jedinici Dugopolje na autocesti A1 kod Splita. Podsjetio je kako je Hitna pomoć prošle godine imala dobre rezultate i više od 700 intervencija, ali da su, nažalost, 22 osobe smrtno stradale. Od poziva do dolaska na mjesto nesreće prosječno vrijeme bilo je 11 minuta i 30 sekundi, a od poziva do dolaska u prvu bolnicu točno 48 minuta, dakle sve unutar 'zlatnog sata', rekao je ministar Ostojić.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara ubrzano radi na stvaranju i oblikovanju platforme za udruživanjem braniteljskih i stradalničkih udruga u jedinstvenu organizaciju na razini države i najavio je da će se konstituirajuća sjednica održati sredinom studenoga u Vukovaru. U tijeku je izrada nacrta statuta i drugih potrebnih osnivačkih akata, navodi se u priopćenju toga stožera i dodaje kako će "osnivanje jedinstvene braniteljske organizacije biti simbolično posvećeno moralnoj i etičkoj dimenziji Vukovara 1991. godine s jasnom i nedvojbenom porukom ponovnoga jedinstva branitelja, stradalnika i hrvatskoga naroda u borbi za hrvatski Vukovar kao mjesta posebnoga pijeteta, te za drukčiju i bolju Hrvatsku". U Stožeru se nadaju kako će u svojim aktivnostima naići na razumijevanje i suradnju aktualne vlasti na lokalnoj i državnoj razini, kako ne bi došlo do novoga zaoštravanja i pogoršavanja odnosa između njih i vlasti. "Mi u Stožeru ne možemo i nećemo odustati od naših zahtjeva. Spremni smo naša upozorenja izrečena na mirnim prosvjednim skupovima u Vukovaru i Zagrebu ostvariti, te Vukovar, u mjesecu studenom ove godine, učiniti negostoljubivim za odgovorne na vlasti", ističe se.

OSIJEK - Požar koji je izbio noćas u trgovačkome centru "Billa" u osječkoj Trpimirovoj ulici lokaliziran je, buknuo je u unutrašnjosti centra, a vatra se proširila i na dio krovišta, izvijestila je jutros osječko-baranjska Policijska uprava (PU). Policija je primila dojavu o požaru u jedan sat iza ponoći, nakon čega su na mjesto požari izišli policijski službenici te vatrogasci osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP), koji su požar lokalizirali.

(Hina) xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙