FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Svemirsko" obilježavanje ulaska Hrvatske u EU na Tehničkoj školi "Ruđer Bošković"

Autor: rkor
ZAGREB, 22. lipnja 2013. (Hina) - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Tehnička škola Ruđer Bošković obilježit će "svemirski", 26. lipnja, komunikacijom 28 radioamatera s austronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji koja prelijeće Zagreb brzinom od 27 tisuća kilometara na sat na visini od 450 kilometara.

U sklopu projekta ARISS (Amateur Radio on the International Space Station), zajedničkog projekta međunarodne radioamaterske unije IARU i svemirskih agencija EU, SAD-a, Kanade, Rusije i Japana, 28 učenika komunicirat će s astronautom radio vezom 11 do 12 minuta.

Komunikacija s Međunarodnom svemirskom postajom (International Space Station - ISS) realizirat će se iz Tehničke škole Ruđer Bošković zbog čega je na njezin krov postavljen poseban antenski sustav koji će pratiti putanju međunarodne svemirske postaje tijekom njezina preleta preko Zagreba.

Komunikacija će trajati od trenutka početka optičke vidljivosti međunarodne svemirske postaje s lokacijom škole do njezina završetka.

Posredstvom CARNet-a cijeli tijek razgovora uživo bit će prenošen slikom i zvukom na internetskoj stranici http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=2631.

Tijekom komunikacije svaki od učenika moći će postaviti jedno pitanje astronautu, također radiomateru.

Okupljanje sudionika i prezentacija događaja bit će u 18,45 sati, a početak komunikacije se očekuje u 19,30 sati.

Poput mnogih drugih umjetnih satelita, ISS je vidljiv golim oko sa Zemlje, a riječ je o svojevrsnom istraživačkom laboratoriju s mikrogravitacijskim uvjetima u kojima posada izvodi eskperimente s područja biologije, ljudske biologije, fizike, astronomije i meteorologije.

Prvi modul ISS-a lansirala je Rusija 1998. godine, a trenutačno na njemu boravi 36. posada.

Zapovjednik Pavel Vinogradov, Aleksander Misurkin i Chriss Cassidy na svemirsku postaju stigli su 28. ožujka i tamo bi trebali ostati do kraja rujna. Njima su se 28. svibnja pridružili Karen Nyberg, Luca Parmitano i Fjodor Jurčikin, koji će nakon odlaska Vinogradova zapovijedati Međunarodnom svemirskom postajom.

(Hina) xrkor ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙