FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: ipet
ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) -

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić priznao je danas u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU kako još ne zna može li se u taj zakon ugraditi odredba prema kojoj će Hrvatska europski uhidbeni nalog primjenjivati na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine. "Mi se i dalje konzultiramo s Europskom komisijom (EK) jer postoji tumačenje da smo takvo ograničenje trebali najaviti u pregovorima oko poglavlja pravosuđa te ga sada ne možemo konzumirati“, rekao je Miljenić. Dodao je međutim kako će se do glasovanja o zakonskim izmjenama znati može li se ili ne takva odredba ugraditi u zakon. "U pregovorima smo zauzeli jedan stav i sada se postavlja pitanje jesmo li to konzumirali te možemo li sada staviti rezervu ili ne“, ustvrdio je. Zakon o provedbi europskog uhidbenog naloga izazvao je zadnjih dana veliku pozornost javnosti i medija zbog optužbi da se izmjene donose zbog nekadašnjeg čelnika tajnih službi Josipa Perkovića. Miljenić je objasnio kako je radna skupina koja je radila na zakonskim izmjenama predložila ograničenje do 7. kolovoza 2002. obzirom na to od 1. srpnja ulazimo u novi sustav, te samo za to razdoblje očekujemo nešto manje od 100 zahtjeva. Napomenuo je kako ih je u takvom prijedlogu rukovodilo iskustvo pet zemalja EU koje su u zakonodavstva ugradile vremensko ograničenje.

ZAGREB - Da je dobra prometna povezanost preduvjet očuvanja života na jadranskim otocima, lako su se danas suglasili i oporbeni i zastupnici saborske većine – no razišli su se u ocjeni hoće li otočanima pomoći izmjene zakona koji uređuje prijevoz u linijskom obalnom prometu. Te izmjene ne donose bitne novine u odnosu na postojeći zakon, čak ni kod povlaštenoga prijevoza, tvrdi Branko Bačić (HDZ) kritizirajući Vladinu nakanu da iz Upravnog vijeća Agencije za obalni linijski promet isključi pomorce i brodare te ostavi samo predstavnike ministarstava. To je klasično stranačko kadroviranje, tvrdi Mladen Novak (HL) koji upozorava i na moguće posljedice smanjenja prijevoznih subvencija za 20 milijuna kuna u 2013. u odnosu na 2012. godinu. U konačnici to bi se, kaže, moglo “preliti” na korisnike i na otočke proračune, to bi mogla biti “presudna kap” za odluku da se ljetuje na kopnu. Vladajući pozdravljaju ponuđene izmjene jer, kaže Petar Baranović (HNS) uvažavaju posebnosti otoka i njihovih linija, čime će se štedjeti na subvencijama.

GOSPIĆ - Kriminalistička policija Policijske uprave ličko-senjske privela je tijekom dana više policijskih službenika nad kojima je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Glasnogovornica PU Maja Brozičević potvrdila je da je riječ o djelatnim osobama te PU, ali zasada nije navela razloge privođenja. Neslužbeno se doznaje da su među uhićenim djelatnicima i osobe koje su obnašale čelne funkcije u Policijskoj upravi ličko-senjskoj.

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) reagirao je danas na članak objavljen u Jutarnjem listu pod naslovom "Voda koju pijemo je zagađena; alarmantna studija koja se krije od Zagrepčana", istaknuvši da je "pun neistina i poluistina" te da nestručno obrađeni i dobiveni rezultati mogu zavarati potrošače vode za piće iz zagrebačkog javnog vodoopskrbnog sustava. HZJZ u priopćenju napominje da je nalaz određenog onečišćenja na području odlagališta otpada Jakuševac poznat i očekivan, isto kao i na području uz željezničku prugu u središtu grada, ali da ta područja nemaju utjecaja na zdravstvenu ispravnost vode za piće. HZJZ u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo u cilju utvrđivanja zdravstvene ispravnosti vode u Hrvatskoj provodi monitoring zdravstvene ispravnosti izvorišta i zdravstvene ispravnosti vode za piće u razvodnim sustavima.

ZAGREB - Voda za piće u Zagrebu zdravstveno je ispravna, kazala je ravnateljica zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sanja Ožić opovrgavajući tako tvrdnje u jednom dnevnom listu da je voda zagađena i prepuna pesticida, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da je radi lažne uzbune i uznemiravanja javnosti već podigao kaznenu prijavu i optužni prijedlog. "Prije pet-šest godina napio sam se vode kao žabac. Zar ću to opet morati činiti?", upitao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i pozvao nadležne institucije da djeluju prema onima koji uznemiruju javnost i služe se "Goebbelsovim metodama". Naglasio je kako se voda redovito kontrolira u Zagrebačkom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i u Službi kontrole kvalitete vode u podružnici "Vodoopskrba i odvodnja" koje reagiraju, kako je rekao, "ako se nešto pojavi i u promilima".

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv saborskoga zastupnika Milorada Pupovca koji se, kao državni dužnosnik nalazi čelu Nadzornog odbora "Tesla štedne banke", što je u suprotnosti Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. "Po Zakonu o o sprječavanju sukoba interesa dužnosnici ne mogu biti članovi uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava. Po podatcima iz imovinske kartice i iz sudskog registra proizlazi da je Pupovac predsjednik NO trgovačkog društva "Tesla štedna banka", što je u suprotnosti sa člankom 14 Zakona o sprječavanju sukoba interesa", rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u reakciji na današnju odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa istaknula je kako joj je drago da je utvrđeno da nije nikome pogodovala te da će poštovati odluku toga povjerenstva. "Premda još nisam primila službenu odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na temelju prvih informacija, mogu reći da mi je drago da je utvrđeno da nikome nisam pogodovala i da je do prekršaja došlo zbog administrativnog propusta. Poštovat ću odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kao što poštujem sve hrvatske zakone", navodi u svojoj reakciji ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

DARUVAR - Gradska vlast grada Daruvara konstituirana je danas polaganjem prisege i izborom predsjednika te zamjenika Gradskoga vijeća. Za predsjednika Gradskoga vijeća izabran je Vendel Varga, a za njegova zamjenika Marijan Fila, obojica s koalicijske liste SDP/HSLS/HSU/SDSS.

U novome sazivu Gradskoga vijeća je sedam vijećnika koalicije SDP/HSLS/HSU/SDSS, šest vijećnika HDZ-a, dva vijećnika Hrvatskih laburista -Stranke rada i po jedan vijećnik HNS-a i HSS-a.

ZAGREB - Hrvatski liječnički sindikat spreman je iskoristiti sva pravna i sindikalna sredstva kako bi obranio prava iz Kolektivnog ugovora koji je presudom zagrebačkog Županijskog suda proglašen ništetnim, najavio je danas predsjednik sindikata Ivica Babić. "Nezadovoljni smo presudom i iskoristit ćemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju, od Vrhovnog i Ustavnog suda Hrvatske do Europskog suda u Strasbourgu", izjavio je Babić Hini. Sindikat liječnika također je spreman na industrijske akcije, uključujući i štrajk, kako bi se izborio za normalno plaćanje dežurstava i pripravnosti. "Ne pristajemo na smanjivanje prava s osnova prekovremenog rada - svima u Hrvatskoj osim liječnicima normalno se plaćaju prekovremeni i noćni rad, pa isto treba vrijediti i za nas", poručio je Babić. Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas da se nakon presude izrađuju "svi mogući scenariji", a kao jedan od mogućih scenarija spomenuo je da bi oni kojima su bili isplaćivani nezakoniti dodaci taj novac morati vratiti. No, Babić kaže da to ne dolazi u obzir, jer Zakon o radu jasno kaže da nema nikakvog vraćanja novca. Nije točan ni podatak kojim se barata u javnosti da je ove godine za dežurstva i pripravnost isplaćeno 420 milijuna kuna, kaže Babić i tvrdi da "u neto iznosu nije isplaćeno niti 100 milijuna kuna".

RIJEKA - Projekt "Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli" Centra tehničke kulture Rijeka osvojio je prvo mjesto na natjecanju "Discover e-volunteering", a nagrada od 2000 eura dodijeljena je na završnoj večeri u Varšavi 17. lipnja, naglašeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci. Ovaj projekt jedini je iz Hrvatske koji je ušao u završni dio natjecanje koje se odvijalo preko internetske stranice poljskoga projekta "The E-volunteering Project", a na njoj je prikupio najviše glasova. Posjetitelji su mogli glasovati za 13 projekata u dvije kategorije u razdoblju od 8. do 30. travnja. Riječki projekt je bio u kategoriji projekata koji se provode, zajedno s još osam projekata u završnici, a u drugoj kategoriji su bili projekti u planu, gdje su se natjecala četiri projekta. Projekt su osmislili u Centru tehničke kulture Rijeka u suradnji s volonterkama CTK 50+.

ZAGREB - Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba zabilježio je tijekom nekoliko zadnjih izuzetno vrućih dana 25 posto više intervencija nego u vrijeme normalnih temperatura, rekla je danas Hini ravnateljica Zavoda Slobodanka Keleuva. Najčešće Hitnu pomoć traže osobe koje imaju problema s nesvjesticom i općom slabošću, dodala je Keleuva. Pozvala je sve kronične bolesnike, a posebno srčane bolesnike i bolesnike s pulmološkim problemima, da bez potrebe ne izlaze iz svojih stanova, jer se "asfalt užario". Ako već moraju izaći van, pozvala ih je da na glavu obavezno stave pokrivalo a na oči sunčane naočale, te da se odjenu u laganu odjeću od prirodnih materijala. Također je pozvala građane da konzumiraju više voća i povrća, te izbjegavaju prženu hranu, piju što hladniju tekućinu (ali ne prehladnu), te da izbjegavaju gazirana pića i alkohol. Poslodavce koje imaju radnike na fizičkim poslovima na vanjskim prostorima Keleuva je pozvala da te poslove obave u što ranijim jutarnjim satima, te da ih svedu na minimumu, a sve je građane pozvala da izbjegavaju izlazak iz stanova u vremenu od 10 do 17 sati

ZAGREB - Dijana Vidušin i Ozren Grabarić proglašeni su najboljim glumcima u premijernim predstavama kazališta "Gavella" u sezoni 2012./2013. po izboru prosudbenog povjerenstva sastavljenoga od najvjernijih gledatelja toga zagrebačkog kazališta. Nagrade su dobitnicima uručene večeras na zatvaranju festivala "Gavella i Europlakat Fair" tijekom kojega je od 1. lipnja prikazano 15 predstava s repertoara tog kazališta. U konkurenciji za nagrade bili su glumci iz šest ovosezonskih premijernih predstava ("Antigona", "Odisej", "Fine mrtve djevojke", "Push Up 1-3", "Candide ili optimizam" i "U ime novca"). Nakon dodjele nagrada izvedena je predstava "Četvrta sestra" Janusza Glowackog, kojom je završen ovogodišnji Gavella i Europlakat Fair.

SLAVONSKI BROD - Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu objavilo je danas da podiže optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog počinjenja više kaznenih djela iskorištavanja djece ili maloljetnih osoba za pornografiju i u stjecaju više kaznenih djela iskorištavanja djece ili maloljetnih osoba za pornografiju u pokušaju, te u stjecaju nekoliko kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Optužnicom ga se tereti da je u prosincu 2007. godine u nakani sastavljanja video snimke dječje pornografije počinio kaznena djela iskorištavanja djece ili maloljetnih osoba za pornografiju i kaznena djela iskorištavanja djece ili maloljetnih osoba za pornografiju u pokušaju, te da je u veljači 2013. godine počinio kaznena spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Radi se o učitelju osnovne škole, kojeg je u veljači privela policija zbog sumnji iz optužbe. Slučaj je uzdrmao javnost jer je optuženi učitelj bio omiljen među učenicima i roditeljima, a kolege su cijenile njegov rad u dramskoj skupini.

(Hina) xipet yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙