FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bratušek: Nisam se miješala u prodaju Mercatora

Autor: lfia
LJUBLJANA, 20. lipnja 2013.(Hina) - Slovenska premijerka Alenka Bratušek u četvrtak je ponovo zanijekala da se njena vlada miješala u prodaju većinskog paketa dionica hrvatskom koncernu Agrokor.

"Nimalo se nisam miješala u prodaju Mercatora", rekla je Bratušek na konferenciji za novinare u Ljubljani, nakon što je vlada donijela prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna kojim je na kraju godine predviđen proračunski deficit od 1,5 milijardi eura, što je 4,4 posto slovenskog BDP-a.

Novinar slovenske televizije Bojan Traven slovensku je premijerku na konferenciji za novinare izazvao tvrdnjom da je njena nedavna izjava kako nema ništa s prodajom Mercatora neistinita, jer se pred odluku konzorcija vlasnika Mercatora da prodaju svoje udjele Agrokoru sastala s direktorima Mercatora i Pivovarne Laško (PL).

Bratušek je odgovorila da ništa nije prikrivala u vezi s tim sastankom, jer ju je zanimalo stanje u tim kompanijama koje zapošljavaju mnogo ljudi, a zbog međusobne povezanosti teškoće u jednoj mogu rezultirati teškoćama druge.

"Nijednim potezom nisam prodavala Mercator, Mercator je na moju veliku žalost prodala jedna druga vlada", rekla je Bratušek, aludirajući na odluku nekadašnje vlade Janeza Janše koja je dopustila da se veliki paketi dionica Mercatora koje su imali državni fondovi SOD i KAD 2005. godine bez javnog natječaja prodaju kasnije posrnulim financijskim fondovima i Pivovarni Laško (PL).

Govoreći o odluci vlade da parlamentu predloži proračunski rebalans za ovu godinu prema kojemu će se rashodi proračuna smanjiti za oko 25 milijuna eura, a novom stopom PDV-a i drugim već prihvaćenim mjerama povećati prihodi, Bratušek je rekla da su članovi vlade proračunski rebalans prihvatili jednoglasno i da će on omogućiti funkcioniranje države u ovoj godini.

Proračunski deficit na kraju godine, prema rebalansu koji je upućen u parlament, trebao bi iznositi 1,5 milijardi eura, što je 4,4 posto BDP-a, no javnofinancijski deficit bit će znatno veći jer su u B-bilanci predviđena i sredstva za dokapitalizaciju banaka.

Komentirajući najnoviju pogoršanu prognozu vladina ureda za makroekonomske analize po kojoj će slovenski BDP ove godine biti smanjen za 2,4, a iduće za 0,2 posto, Bratušek je rekla da vjeruje kako će započeta sanacija banaka u vlasništvu države, što je ključan problem koji djeluje na gospodarsko stanje, već iduće godine dati rezultate u poboljšanoj gospodarskoj aktivnosti, kako bi se Slovenija ostvarila makar skroman rast.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙