FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Somalija: 5 zaposlenika UN-a ubijeno u Mogadishuu

Autor: vrad
MOGADISHU, 19. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Petero zaposlenika Ujedinjenih naroda, troje stranaca i dvojica somalijskih čuvara, ubijeni su u srijedu u nesvakidašnjem napadu islamističkih pobunjenika na glavni kompleks UN-a u Mogadishuu, rekli su za AFP izvori u UN-u koji su htjeli ostati anonimni.

Po riječima mjesnog zaposlenika u Mogadishuu i izvora u UN-u u Nairobiju, troje stranih državljana su jedan stalni zaposlenik UN-a i dvoje honorarnih. Njihova nacionalnost zasad nije poznata.

UN u Mogadishuu nije bio dostupan kako bi službeno potvrdio tu informaciju.

Najmanje troje somalijskih civila ubijeno je u obližnjim ulicama pošto su se našli u unakrsnoj vatri somalijskih snaga i Afričke unije (AMISOM) i napadača, rekao je Abdulahi Osman, načelnik mjesne policije.

Napad u kojemu je još neutvrđen broj napadača uspio ući u UN-ov kompleks završio se nakon sat i pol borbe.

"Stanje je sada pod kontrolom i somalijske sigurnosne snage uz pojačanje vojnika iz AMISOM-a (Snage Afričke unije u Somaliji) zauzele su zgrade (UN-a) i svladale napadače", rekao je policijski načelnik za agenciju France Presse.

UN-ov izvor u Nairobiju rekao je da je "autobomba eksplodirala ispred ulaznih vrata" kompleksa a onda je bombaš samoubojica aktivirao svoj pojas s eksplozivom.

Islamistički pobunjenici iz skupine Al-Shebab preuzeli su odgovornost za taj napad koji je izvela, rekli su, "Mučenička brigada".

UN-ove snage u Somaliji (UNOSOM) potvrdile su na Twitteru da je njegova glavna baza bila meta "složenog napada".

Pojam "složeni napad" koristi se za nerijetko samoubojičke akcije koje izvode pobunjenici a uključuju kombiniranu uporabu pješaštva, bombaša samoubojica i autobomba.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙