FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUH traži mirovinsku reformu

Autor: vlar
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Hitno nam je potrebna reforma koja bi hrvatskim umirovljenicima, danas među najsiromašnijima u Europi, omogućila dostojanstven život bez socijalne isključenosti, poručeno je s konferencije "Starenje i društvena akcija" koju je danas organizirao Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH).

Sadašnji sustav kapitalizirane štednje ocijenjen je nedorađenim jer nikome ne jamči da će u starosti imati veću mirovinu.

SUH traži preispitivanje, jačanje i stavljanje pod nadzor prvog mirovinskog stupa koji bi, ističe predsjednica sindikata Jasna A. Petrović, trebalo očistiti od tzv. posebnih mirovina, na koje danas odlazi čak 25 posto sredstava mirovinskog proračuna.

Zatražila je da se redefinira i u cijelosti reformira drugi stup jer je to čisti financijski biznis "koji nema veze s promišljanjem budućnosti mirovina i umirovljenika".

Jedan od sindikalnih zahtjeva odnosi se i na uvođenje socijalne naknade za starost za oko 120.000 osoba starijih od 65 godina koje nemaju ni mirovine niti druge izvore prihoda.

S konferencije, koja je danas u Radničkom domu okupila poznavatelje hrvatskog mirovinskog sustava, upućena je poruka Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Vladi da se napravi "ozbiljna reforma utemeljena na projekcijama budućnosti, a ne na krpanju". Naime, sve dosadašnje izmjene hrvatskog mirovinskog sustava ocijenjene su "krpanjem koje nas nikamo nije odvelo".

Predsjednica SUH-a istaknula je i potrebu da se, umjesto modela Svjetske banke, slijede primjeri europskih zemalja. Prije reforme treba provesti široku argumentiranu javnu raspravu kakva, kaže Petrović, nije bila provedena 90-ih kada se uvodio sadašnji trostupanjski model.

(Hina) xvl ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙