FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati-

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako do europskog uhidbenog naloga za bivšeg dužnosnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića nije došlo zato što je on svojedobno bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška, nego zbog drugih razloga. "Uhidbeni nalog nije stigao jer je Perković bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška, nego zbog nečeg drugog. Taj sudski postupak je u tijeku i ne bih to komentirao, a mi se zakonu nikada ne suprostavljamo", rekao je Karamarko na zagrebačkom groblju Mirogoj nakon polaganja vijenaca na Tuđmanov grob. Karamarko je to odgovorio na upit novinara hoće li se HDZ suprostaviti eventualnom izručenju Perkovića Njemačkoj, s obzirom da se radi o nekadašnjem bliskom suradniku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. Njemačke vlasti Perkovića sumnjiče da je sudjelovao u organiziranju ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Karamarko je također komentirao najavu opiranja vladajuće koalicije raspisivanju referenduma o ustavnom određenju braka, iako je prikupljen dovoljan broj potpisa građana, ustvrdivši kako je to "u njihovu stilu", te da se vladajući opiru i "zakonu, Ustavu, volji građana, ali i zdravom razumu". Izaslanstvo HDZ-a, vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine i na grobu Franje Tuđmana na Mirogoju, a poslijepodne će biti održana svečana akademija na terasi NK "Jarun", gdje je HDZ osnovan 1989. godine.

ZAGREB - Deseta obljetnica rada E-learning akademije i završetak 10. generacije polaznika toga programa usavršavanja u primjeni informacijske tehnologije u obrazovanju obilježena je danas u sjedištu Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) u Zagrebu. S današnja 43 polaznika koji su ove godine dobili diplome, programe E-learning akademije u proteklih deset godina ukupno je završilo gotovo pet stotina polaznika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Kosova, priopćili su organizatori. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović čestitao je ravnatelju CARNeta Zvonimiru Staniću, suradnicima i polaznicima, te naglasio važnost elektroničkog učenja u Hrvatskoj. Usavršavanja u primjeni informacijske tehnologije u obrazovanju olakšava učenje i ovladavanje znanjima i vještinama, što omogućuje bolje radno mjesto, veću konkurentnost Hrvatske i bolji život svih, kazao je ministar Jovanović. Također, naglasio je važnost te vrste učenja za stjecanje akademske karijere onima koji ne mogu ili teže polaze redovitu nastavu, kao što su invalidi i aktivni sportaši. Ovo je dobar događaj prije ulaska Hrvatske u EU, koji pokazuje da Hrvatska može biti ravnopravna članica Unije, kazao je Jovanović. Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak napomenula je da e-learning sastavni dio svakog procesa u obrazovanju na Sveučilištu u Zagrebu, koje s 80.000 studenata predstavlja gotovo polovicu svih studenata u Hrvatskoj.

ZAGREB - Radnički sindikat HZMO-a opovrgnuo je danas tvrdnju ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da radnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) jedini od javnih i državnih službenika primaju dodatak za posebne uvjete rada od 8 posto. Istina je da samo radnici HZMO-a od prosinca prošle godine ne primaju dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto, koji primaju svi ostali radnici u javnim i državnim službama, a ostalo je laž, tvrdi Radnički sindikat HZMO-a u priopćenju. To potvrđuju kolektivni ugovori za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, socijalnu skrb, te djelatnike u ustanovama kulture, kao i sporazumi i uredbe o plaćama u obrazovanju i znanosti, te nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u Poreznoj upravi, ističe sindikat. Iz tih dokumenata razvidno je da dodatke za posebne uvjete rada ne primaju samo zaposleni u HZMO-u nego i liječnici, medicinske sestre, socijalni radnici, kulturni djelatnici, prosvjetari i porezni službenici, izjavila je Hini predsjednica sindikata Višnja Stanišić. Tijekom kolektivnih pregovora u prosincu prošle godine upoznali smo ministra Mrsića sa sadržajem tih kolektivnih ugovora i uredbi, na što nam je odgovorio da "imamo peh što nam je on ministar". Ministar svjesno obmanjuje javnost iznoseći laži, zato i dalje tražimo njegovu ostavku, poručila je Stanišić.

VARAŽDIN - Maraton kojim se povezuje Varaždin te gradovi prijatelji iz Slovenije i Mađarske, dva koncerta na varaždinskom Korzu te niz drugih kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija dio su programa grada Varaždina i Varaždinske županije u povodu ulaska Hrvatske u EU. U program obilježavanja ulaska u EU, kojeg je danas predstavila zamjenica varaždinskog gradonačelnika i predsjednica županijskog Savjeta za europske integracije, Natalija Martinčević, osim Varaždina uključit će se i grad Lepoglava te općine Bednja, Cestica i Sračinec. Martinčević je istaknula kako je maraton, koji se održava 30. lipnja, jedinstvena manifestacija - naime, trkači iz Varaždina, Ptuja i Nagykanizse započinju maraton u svojim gradovima, srest će se na dravskom mostu kod Varaždina i svi zajedno dolaze na varaždinski Korzo, a zajednički ulazak u Varaždin simbol je ujedinjenja Hrvatske sa zemljama Europske unije. Nakon toga na Korzu se održava program u kulturno-tradicionalnom duhu Varaždina.

Na programu su dva koncerta, oba dar Republike Austrije. Bečki ansambl izvest će „Čarobnu frulu“ a u 21 sat slijedi koncert Varaždinskog komornog orkestra. Točno u ponoć orkestar će uvesti Varaždince u Europsku uniju izvedbom „Ode radosti“. Na dan ulaska, 1. srpnja, otvorit će se nekoliko izložbi a program završava baletom „Romeo i Julija“.

RIJEKA - Na području Primorsko-goranske županije do sad je zaprimljeno oko 21.000 zahtjeva za legalizaciju građevina, a u iduća dva tjedna zbog očekivanog većeg priljeva zahtjeva, uvode se dodatna dežurstva u nadležnim ispostavama. Zbog velikog zanimanja ponovno se tiska vodič za legalizaciju bespravnih građevina te će se objaviti sutra kao prilog dnevnim novinama, najavila je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije Koraljka Vahtar-Jurković. Do sad je riješeno 4000 predmeta, među kojima je dio odbijen, kazala je Vahtar-Jurković. Istaknula je da su i vlasnici 1500 objekata koji su predviđeni za rušenje na području ove županije, podnijeli 778 zahtjeva za legalizaciju tih objekata. Najavljeno je zapošljavanje dodatnih sedam djelatnika na određeno vrijeme kako bi se pristigli zahtjevi što brže riješili. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je ocijenio da su odredbe zakona koji regulira postupak legalizacije suviše zahtjevne za sve kategorije objekata. Moglo se olakšati građanima postupak smanjenjem količine potrebne tehničke dokumentacije, ocijenio je, a kao primjer naveo je nužnost 'ocjene statike cijelog postojećeg objekta' ako se dogradila samo nadstrešnica ili terasa, kao da se cijeli objekt gradi od početka.

ZAGREB - Hrvatsku ovog tjedna očekuje toplinski val s temperaturama većim i od 35 Celzijeva stupnja, izvijestio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Diljem Hrvatske valja se pripremiti na iznadprosječno toplo i vruće vrijeme. Porast temperature zraka - i najniže dnevne, i najviše - bit će takav da će vrijednosti nadmašiti kritične, te se povećava opasnost od toplinskog vala, koji može djelovati na zdravlje, ističe u prognozi DHMZ-a Zoran Vakula.

Posebice se to odnosi na razdoblje od utorka do petka, i to u prvom redu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje će najviša temperatura zraka većinom biti iznad 33 Celzijeva stupnja, gdjekad i iznad 35 Celzijeva stupnja. Ni tijekom noći temperatura se neće spuštati ispod 20 Celzijevih stupnjeva. "U cilju izbjegavanja kojekakvih senzacionalističkih naslova i vijesti, valja znati kako je toplinski val vremenska pojava, a toplinski udar posljedica te pojave na zdravlje", ističe Vakula. Upozorava da tijekom razdoblja vrućine posebice valja paziti na dojenčad i malu djecu, osobe iznad 65 godina, odrasle s kroničnim bolestima. Preporuke što i kako činiti tijekom razdoblja vrućina nalaze se na internetskim stranicama Ministarstva zdravlja (http://www.zdravlje.hr/) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/), navode iz HZMO-a.

ZAGREB - Zbog najave visokih temperatura ovoga tjedna, Ministarstvo zdravlja pozvalo je danas građane na oprez, a osobito starije i kronične bolesnike da se pridržavaju uputa liječnika kako bi zaštitili svoje zdravlje i izbjegli tegobe. Preporuke su Ministarstva da se izbjegava izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, nosi lagana, široka, svijetla odjeću od prirodnih materijala, te prilikom izlaska obavezno stavi šešir širokog oboda ili kapu te sunčane naočale. Ministarstvo zdravlja također upozorava da se djecu ili kućne ljubimce po velikim vrućinama ne smije ostavljati u parkiranom vozilu, a što je više moguće treba izbjegavati naporan fizički rad, piti redovito i dovoljno tekućine te izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Po izuzetno visokim vrućinama dobro je jesti češće manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama, a tijelo redovito rashlađivati tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi. Sobnu temperaturu stana najbolje je držati ispod 32 stupnja danju i ispod 24 stupnja noću. Kroničnim se bolesnicima preporuča da potraže savjet liječnika.

VINKOVCI - U istražni zatvor u Osijeku proteklog vikenda priveden je Ivica Zupković (47), dugogodišnji ravnatelj vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić", potvrđeno je danas Hini iz Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru. Zupkovića se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, a osim njega istragom je obuhvaćeno još desetak osoba koje su u poslovnim vezama s vinkovačkim kazalištem. Zupkoviću je određen jednomjesečni privor. Iz Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske priopćili su kako su tijekom vikenda proveli kriminalističko istraživanje nad 11 osoba s područja PU vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske zbog sumnje u počinjenje i poticanje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u razdoblju od 8. siječnja 2008. do 22. veljače 2012. Smatra se da su osumnjičeni prouzročili materijalnu štetu od nekoliko stotina tisuća kuna vinkovačkoj kulturnoj ustanovi, navodi policija dodajući kako je 47-godišnjak iz Vinkovaca zlouporabio položaj i ovlasti tako što je zaključivao fiktivne ugovore o autorskom djelu i isplaćivao naknade po osnovi uspostavljanih krivotvorenih računa i ostale naknade ostalim osumnjičenicima. Po riječima pročelnika Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Zdenka Rečića, gradske vlasti ne raspolažu podacima za što se točno sumnjiči ravnatelja Zupkovića.

DUBROVNIK - Albanska ribarica zatečena je u protuzakonitom ribolovu u teritorijalnom moru Republike Hrvatske jugozapadno od mjesta Molunat u općini Konavle, izvijestila je danas dubrovačko-neretvanska policija. Na ribarici, koja je u protuzakonitom ribolovu zatečena jučer, nalazili su se zapovjednik i tri člana posade, svi državljani Albanije. Hrvatska policija je na ribarici pronašla 200 kašeta razne izlovljene ribe. Albanska ribarica prepraćena je u dubrovačku luku Gruž, a zapovjednik i članovi posade su uhićeni i dovedeni u postaju Pomorske policije Dubrovnik zbog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu, odnosno Zakona o strancima. Nakon dovršene prekršajne obrade, bit će dovedeni uz optužni prijedlog u Prekršajni sud u Dubrovniku.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u idućih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama i uredima HZMO-a, prema mjestu prebivališta, podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Staž potvrđen od inozemnog nositelja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, HZMO pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, priopćeno je danas iz HZMO-a. Također se pozivaju budući umirovljenici da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu. Obavijest se dostavlja nadležnoj područnoj službi/uredu HZMO-a.

OSIJEK - I u Osječko-baranjskoj županiji počelo je danas rušenje bespravno izgrađenih objekata, a u prvoj fazi bit će uklonjeno ukupno sedam objekata, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Po riječima Đurđice Čočić, glasnogovornice, u tijeku je uklanjanje prvog objekta, peradarnika na lokaciji u Mandićevcima. U Osijeku se na "meti" nalaze dva poslovna objekta Speedway kluba "Mursa" Osijek u Gradskom vrtu te jedna garaža u središtu Osijeka, a ostalo su nadstrešnice ili garaže u Šodolovcima i Čepinu. Tijekom dana nadležni inspektori obići će ostalih šest lokacija u Čepinu, Osijeku i Šodolovcima, kako bi se uvjerili jesu li vlasnici sami uklonili objekte ili će to obaviti ugovorna tvrtka Ministarstva. S vlasnicima koji se ugovorno obvežu da će sami ukloniti objekte, do određenog datuma tvrtka neće rušiti objekte, a ostalima će to učiniti.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙