FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri Lorencin i Stepišnik o zajedničkim aktivnostima i daljnjoj suradnji

Autor: dsta
ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Hrvatski ministar turizma Darko Lorencin i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Stanko Stepišnik susreli su se danas u Gadovoj Peči u slovenskoj općini Brežice te razmijenili informacije o stanju i kretanju na tržištima, zajedničkim promotivnim nastupima na trećim tržištima, raspravili mogućnosti poboljšanja u upravljanju turističkim destinacijama, razgovarali o provedbi strategija razvoja turizma, o obrazovanju u turizmu te povlačenju sredstava iz EU fondova.

Zaključak sastanka bio je da se mišljenja dvaju ministara o načinu razvoja turizma u budućnosti podudaraju te kako u pojedinim segmentima dvije zemlje zajedno mogu biti lideri u ovom dijelu Europe, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Ministar Lorencin istaknuo je kako je 2012. godina za hrvatski turizam bila rekordna te kako je slovensko tržište drugo po veličine emitivno tržište za Hrvatsku, pri čemu je prošle godine ostvareno više od milijun dolazaka te više od 6,2 milijuna noćenja turista iz Slovenije.

Slovenija je jedno od hrvatskih glavnih emitivnih tržišta, s udjelom od 11 posto u ukupnom hrvatskom turističkom prometu. Hrvatska je najbolji izbor za goste iz Slovenije zbog blizine, poznavanja odredišta i najboljih mogućnosti za ekonomičan odmor. Osim toga, dosadašnja suradnja između Slovenije i Hrvatske na području turizma bila je izvanredna, a uvjeren sam da će biti još i bolja, rekao je Lorencin te pozvao slovenske turiste da i ove godine ljetuju u Hrvatskoj.

Ministri su razgovarali i o iskustvima u korištenju strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije, koje će Hrvatska imati mogućnost koristiti po ulasku u EU, posebice kada je riječ o razvoju selektivnih oblika turizma, kao što su to wellness i zdravstveni turizam.

Slovenija i Hrvatska su tradicionalno povezani gospodarski partneri, hrvatsko tržište jedno je od najzanimljivijih za slovenske tvrtke, pogotovo u smislu trgovine, investicija i turizma, rekao je Stepišnik napominjući kako pristupanjem Hrvatske u Europsku uniju očekuju dodatno jačanje bilateralnih odnosa, posebice će to pridonijeti povećanju turističkog prometa između dviju zemalja.

Ministar Stepišnik ponudio je savjetodavnu pomoć, odnosno prijenos znanja i iskustva Hrvatskoj u segmentu EU fondova. Naglasio je kako postoji veliki potencijal za još jaču buduću suradnju u području turizma, posebice u smislu stvaranja zajedničkih turističkih proizvoda i programa te promociji na udaljenim tržištima.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙